Pánske a dámske košele majú gombíky na opačných stranách

Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, prečo sú gombíky na pánskej a dámskej košeli na opačných stranách? Alebo teraz krútite hlavou, že ste si to nikdy nevšimli? Čítajte ďalej, objasníme vám to.

 

Dámske košele vľavo, pánske košele vpravo

Dámske košele majú gombíky prišité na ľavej strane. Následne ju priklopíme pravou stranou košele, kde sú dierky. Pánske košele majú gombíky našité na pravej strane a ľavá strana preloží tú pravú. Pokojne si choďte teraz skontrolovať košele, počkáme tu na vás.

 

História gombíkov

Najprv by bolo dobré sa pozrieť na históriu gombíkov ako takých. Ich vznik totižto siaha až do obdobia 2800 - 2600 rokov pre našim letopočtom z oblasti rieky Indus, neskôr sa začali používať v Číne približne o tisíc rokov neskôr. Vieme o tom, že v Európe sa gombíky objavili na Veľkej Morave približne v 9. storočí nášho letopočtu.

 

História košieľ

A čo košele? Prvé košele začali muži používať približne v 17. až 18. storočí ako spodné prádlo. Košele, ako ich poznáme dnes, siahajú len do 19. storočia (viac o histórii v tomto článku). Stručnú históriu máme za sebou, poďme sa už konečne pozrieť na to, prečo si gombíky zapíname opačne.

 

Zapínanie na dámskych košeliach

Kedysi dávno, boli gombíky veľký luxus. To nie je až tak prekvapujúce, vzhľadom k tomu, že boli vyrobené z perál, korytnačiny a ďalších drahých surovín. Preto, ak ste si mohli dovoliť gombíky, mohli ste si dovoliť aj služobníctvo.

Hlavne viktoriánske ženy nosili oblečenie s gombíkmi, no myslíte si, že sa obliekali samé? Samozrejme, že nie, veď na to mali slúžky. A keď si uvedomíme, že pravákov je na svete oveľa viac, ako ľavákov, tak vám to dôjde. Keďže sa ženy neobliekali samé, nepotrebovali mať gombíky na pravej strane, ale naopak na ľavej, aby ich mohli „pravoruké" slúžky obliecť pohodlnejšie. Odvtedy sa gombíky na dámskom oblečení či košeliach našívajú na ľavú stranu.

 

Zapínanie na pánskych košeliach

Páni boli považovaní za schopných zapnúť si gombíky aj sami. Teda nie, že by boli šikovnejší, len sa nenechávali obliekať. Teraz ste možno zvedaví: ako je teda možné, že pánske gombíky sú na pravej strane?

Jedna z teórií hovorí o rozopínaní kabátu pri boji. Páni, ktorí pri súboji potrebovali rozopnúť kabát a zbraň držali v pravej ruke, to mohli spraviť omnoho jednoduchšie tou ľavou (keďže dierky sú v tomto prípade na ľavej strane). Neskôr sa to ujalo aj pre ostatné časti odevov, košele nevynímajúc.

Existujú aj iné teórie, ktoré sa pokúšajú vysvetliť hlavolam gombíkov na opačných stranách. Niektorí hovoria, že to bol Napoleonov nápad umiestniť gombíky na dámske odevy na opačnú stranu ako u mužov. Dôvod je jednoduchý. Ženy jazdili na koni bokom s nohami na ľavej strane a preto mal chladný vietor menšiu šancu preniknúť cez košeľu, keďže klapka bola z pravej strany.

 

Tradícia, ktorá pretrvala dodnes

A prečo je to takto aj dnes? Jeden z dôvodov je, že to je pevne zakorenené vo výrobnom procese. Ďalším dôvodom je, že to je jedna z tradícií, ktoré robíme, pretože to je spôsob akým to bolo vždy robené.

Záhada vyriešená. :-)