3 kroky k správnej veľkosti

Viete si správne vybrať veľkosť košele? A viete ako sa správne zmerať? Je to veľmi jednoduché pokiaľ dodržíte tieto základné kroky.

Ruku na srdce, koľko z nás chodí s nadšením po obchodoch? Otravuje nás to, je tam veľa ľudí, musíme čakať na kabínky.. A nakoniec si aj tak nič nekúpime..

Bežná situácia. Blúdime po obchodoch a hľadáme správne veľkosti. Pri košeliach je to ešte väčší problém ako pri tričkách, svetroch alebo nohaviciach. Pokiaľ vyberáte v obchode, kde sú košele zabalené, tak sa navyše stretnete s nevôľou pracovníčok košeľu rozbaliť. 

 

Veľkosť košele podľa krku. Je to najdôležitejšie?

Určite ste to už v obchode počuli "akú máte veľkosť krku"? A potom prišlo odporúčanie predavačky, že táto košeľa vám sadne ako uliata. Vraj ani nemusíte skúšať, pretože je presne podľa obvodu vášho krku. Po príchode domov ste zistili, že to úplne tak nie je.. 

A prečo je tak používaná miera krku? Je to dané tým, že pokiaľ nosíte košeľu do obleku s kravatou, je táto miera pre vás najdôležitejšia. Potrebujete mať košeľu zapnutú až po posledný gombík a nesmie vás "škrtiť". Každopádne čo ak vám nebude sedieť na hrudi, bruchu alebo dĺžkou rukáva? Popravde, budete mať sako a teda to už nikto nerieši, či vám mierne nesedí.

Avšak nemusí to tak byť. Môžete si jednoducho vybrať košeľu, ktorá vám bude sedieť a to z pohodlia domova. Stačí dodržať tieto 3 základné pravidlá pri výbere. 

 

Pravidlo prvé - obvod krku

Tento rozmer je pre vás dôležitý, pokiaľ nosíte košeľu s kravatou. Nechcete aby vás košeľa škrtila, ale zároveň nesmie by ani príliš veľká. Ak nikdy nenosíte kravatu, tak vás to vôbec nemusí ani zaujímať. Veľkosť sa udáva v cm ako obvod krku. Merajte v mieste, kde sa zapína golier. Pre vaše pohodlie pripočítajte k nameranej hodnote 1 cm, aby vás golier "neškrtil". 

 

Pravidlo druhé - obvod hrudníka

Tento údaj je možné zistiť 2 spôsobmi. Prvým je zmerať svoj obvod hrudníka a druhým je zmerať košeľu, ktorú máte doma a sedí vám najlepšie. Pri meraní sa stojte uvoľnene, nenapínajte hruď a ani sa príliš nenadychujte. Následne nezabudnite pripočítať k nameraným údajom rezervu - my odporúčame 6 cm. Košeľa vás potom nebude nikde ťahať. 

Ak kupujete košeľu ako darček, ideálne je zmerať košeľu, ktorú má partner/manžel/otec doma a porovnať s našou veľkostnou tabuľkou. Tu nemusíte pridávať žiadnu rezervu, pretože porovnávate rozmery košieľ.

 

Pravidlo tretie - obvod pása

Opäť môžeme merať dvomi spôsobmi - zmerajte si postavu alebo košeľu, ktorá vám sedí. V prípade merania košele ju merajte medzi 2 a 3 gombíkom odspodu, čiže v najužšom mieste košele. To platí hlavne pre Slim Fit modely. 

Ďalšími dôležitými časťami sú samozrejme rukávy. Ideálne je zmerať doma košeľu, ktorá vám sedí najlepšie a z toho vychádzať. Rukávy meriame od spojenia ramennej časti s rukávom tzn. od ramenného švu až po koniec rukáva.

 

Návod ako zmerať košeľu doma

Meranie hrudníka Meranie pása Meranie rukáva Meranie zadnej časti

 

Pripravili sme pre vás aj video, kde vám všetko názorne ukážeme.

Teraz už určite nebudete mať problém si správne vybrať pánsku košeľu, ktorá vám bude naozaj sedieť. Všetky košele si môžete prezrieť v sekcii pánske košele.