Kombinovanie košele, kravaty a obleku

Košele, kravaty a obleky nie sú žiadnou novinkou v pánskom šatníku. To však neznamená, že nemôžu byť niečím zaujímavé. V správnej farebnej kombinácii sa môžu aj tie najobyčajnejšie kúsky oblečenia zmeniť na štýlové, moderné a nadčasové.

Kombinovanie košele, kravaty a obleku

Bez ohľadu na to, či sa obliekate do kancelárie alebo na formálnu akciu, farba je dôležitým faktorom, ktorý stojí za zváženie. Našťastie sme tu, aby sme vám pomohli. Nižšie je náš kompletný sprievodca pre košele, kravaty a ich kombinácie.

 

Farebné koleso

Pri kombinovaní farieb pre košele a kravaty vám spoľahlivo pomôže farebné koleso, ktoré je základnou teoretickou pomôckou každého maliara. Z obrázku pochopíte, ktoré farby sú susedné, doplnkové (komplementárne) alebo kontrastné. Farby vedľa seba vo farebnom kolese sú podobné, čo znamená, že majú podobné tóny. Komplementárne farby sa navzájom dopĺňajú, ale odtiene týchto farieb treba kombinovať opatrne. Nakoniec sú to kontrastné farby - medzi nimi sú vždy 3 pozície.

Farebné koleso pre kombinovanie farieb oblečenia

Trik v kombinovaní košele a kravaty spočíta v tom, že treba vyberať tmavší odtieň kravaty ako je košeľa. Podobné farby môžu dobre fungovať, ale dajte si pozor na to, aby ich bolo možné od seba odlíšiť. Doplnkové farby je treba párovať opatrne, aby kontrast nepôsobil nevkusne. Výborným kontrastným príkladom je modrá a červená.

 

Aké košele a kravaty si kúpiť

Ak siahnete pri výbere košele po klasických farbách, to znamená bielejsvetlomodrej alebo ružovej, určite neurobíte chybu. Naopak, získate širšie možnosti kombinovania s kravatami. Vyskúšajte pletené kravaty s výraznejšou štruktúrou, vyhnete sa tak bankovo - úradníckemu stereotypu. Pri hodvábnych kravatách siahnite po klasických vzoroch alebo širších pruhoch, aby boli čo najuniverzálnejšie a nadčasové.

 

Kombinovanie bielej košele

Biela farba je preferovaná pre všestrannosť, pretože tento odtieň funguje dobre s prakticky každou farbou. Biela je čistá, ostrá a zároveň klasická farba. Biele košele si dovoľujú veľa slobody, pokiaľ ide o ich párovanie s kravatami. Nezáleží na tom, či máte kravatu hladkú alebo so vzorom, s bielou košeľou ju môžete kombinovať bez toho, aby ste sa nad tým príliš zamýšľali.

Biela košeľa v sivom obleku

 

Biela košeľa v čiernom obleku

Neexistuje snáď tradičnejšia kombinácia, ako je biela košeľa v čiernom obleku. Je nadčasová a elegantná. Väčšina farebných odtieňov kravát bude vyzerať v tejto kombinácii dobre, lenže vy si vyberte pre rafinovanejší prístup jednofarebnú kravatu v tmavšom odtieni. Pohrať sa môžete s rôznymi textúrami na kravate, aby ste vytvorili novú úroveň kombinácie Black & White.

Kombinácie bielej košele v čiernom obleku

 

Biela košeľa v sivom obleku

Vzhľadom k tomu, že biela a šedá sú viac neutrálne farby, je dobré ich trochu oživiť. Dosiahnuť to môžete napríklad použitím odtieňov červenej. Ideálnym odtieňom bude burgundská červená, ktorá celý outfit uzemní.

Kombinovanie bielej košele a sivého obleku

 

Biela košeľa v tmavomodrom obleku

Výborná kombinácia moderného muža, najmä pre firemný vzhľad. Zahrajte sa s rôznymi vzormi alebo štruktúrami na kravate. Prípadne môžete skúsiť pletené kravaty v plných farbách, ako sú višňovo červená, či trávovo zelená.

Kombinovanie bielej košele a modrého obleku

 

Biela košeľa a béžový oblek

Pre béžové obleky s bielou košeľou sú najlepšou voľbou kravaty v modrých tónoch. Vhodne doplnia teplo béžového obleku.

Kombinovanie bielej košele a béžového obleku

 

Vyberte si novú bielu košeľu do obleku

Kombinovanie modrej košele

Modrá je jedným z najlepších odtieňov, na ktoré by ste mali myslieť pri výbere košele. Jej veľkou výhodou je, že pôsobí dostatočne konzervatívne a zároveň sviežo. Okrem toho modrá košeľa zvýrazní opálenie pleti a zvýrazní mužné línie tváre.

Kombinovanie modrej košele

 

Modrá košeľa a sivý oblek

Pri tejto kombinácii sa zamerajte na odlíšenie košele a kravaty. Najlepším spôsobom ako to urobiť, je vybrať si tmavomodrú kravatu, ktorá ladí s košeľou, ale zároveň je výrazná. Alternatívne sa môžete rozhodnúť pre ružové alebo svetlo fialové kravaty, ak chcete pridať trochu viac života svojmu outfitu.

Sivý oblek a modrá košeľa

 

Modrá košeľa a béžový oblek

Béžový oblek s modrou farbou je kontrastná kombinácia, takže kravatu by ste mali voliť v klasickejších tónoch. Výborne funguje napríklad tmavo šarlátová.

Kombinovanie modrej košele a béžového obleku

 

Modrá košeľa a tmavomodrý oblek

Jednoduchý trik, ako zvýrazniť svetlomodrú košeľu pod tmavším oblekom je kravata s pruhmi, vzormi alebo s potlačou. To zabezpečí, že kravata sa stane výraznou a neunikne pozornosti. Výborne sa hodí šarlátová farba kravaty (druhá zľava).

Kombinovanie modrej košele a tmavomodrého obleku

 

Vyberte si novú modrú košeľu do obleku

Kombinovanie ružovej košele

Svetloružová farba je osviežujúca alternatíva k bielej a modrej košeli. Jediné na čo si dávajte pozor je, aby košeľa nebola príliš sýta ružová. Jemné odtiene ružovej vyzdvihujú opálenie pokožky a dobre sa kombinujú so sivým alebo modrým oblekom. Ružovú košeľu môžete kombinovať s tmavomodrou, fialovou alebo tmavo purpurovou kravatou.

Ružová košeľa s oblekom

 

Ružová košeľa a tmavomodrý oblek

Svetloružová košeľa je dokonalým doplnkom tmavomodrého obleku. Prešľap nikdy nespravíte s tmavomodrou kravatou s peknou textúrou, prúžkami alebo zaujímavým vzorom. Dobre fungujú tiež ružové či fialové odtiene kravaty, ale nezabudnite na to, že kravata by mala byť v tmavšom odtieni ako košeľa.

Kombinovanie ružovej košele a tmavomodrého obleku

 

Ružová košeľa a sivý oblek

Košeľu v ružovom odtieni perfektne doplní tmavo purpurová alebo fialová kravata, ktorá bude výborne ladiť s neutrálnou sivou farbou obleku.

Kombinovanie ružovej košele a sivého obleku

 

Ružová košeľa a béžový oblek

Teplé neutrálne tóny, ktoré poskytuje béžový oblek vyvážite hnedými doplnkami, ku ktorým sa veľmi pekne hodí aj svetloružová farba.

Kombinovanie ružovej košele a béžového obleku

 

Kockované košele

V tomto prípade voľte odvážnejšie farby a vzory, aby ste kravatu zvýraznili oproti košeli. Kravata by mala byť vo výraznejšej a tmavšej farbe ako košeľa, aby ste z nej vytvorili magnet pre oči a nezanikla s košeľou.

Kombinovanie kockovaných košieľ s oblekom

 

Vyberte si novú kockovanú košeľu

Pruhované košele

K pruhovaným košeliam sa zvyčajne najlepšie hodia jednofarebné kravaty, prípadne kravaty s decentným vzorom alebo bodkami. Ak chcete na pruhovanú košeľu nosiť pruhovanú kravatu, tak nezabudnite, že pruhy na kravate by mali byť väčšie a výraznejšie ako na košeli. Potrebujete dosiahnuť kontrast, aby kravata nesplynula s košeľou.Pásikované košele v oblekuZdroj obrázkov: Pinterest, The TrendSpotter

 

Vyberte si novú kravatu z našej ponuky:

Všetky kravaty