Black tie, white tie, ako je to s tým dress kódom?

Je tu január a prichádza čas plesovej sezóny, tak je načase si objasniť, čo znamenajú jednotlivé pojmy. Pripravili sme pre vás prehľad ako si nespôsobiť faux pas. Dress kód (alebo Dress code) je zvlášť dôležitý pri návšteve formálnej udalosti.

black-tie-cover

Pri plesoch je najjednoduchšie sa riadiť dress kódom uvedeným na pozvánke. Pokiaľ to nie je na nej uvedené, tak nič nepokazíte kvalitnou bielou košeľou, čiernou alebo tmavou kravatou a čiernym oblekom.

Black tie a white tie v žiadnom prípade neoznačujú farbu kravaty, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Je to označenie pre formálne oblečenie podľa etikety. Čo teda jednotlivé označenia znamenajú a ako sa v tom vyznať? Spolu sa na to teraz pozrieme:

WHITE TIE

Ak je na pozvánke uvedený dress kód ako White tie alebo Ultra formal tak smerujete na najformálnejšiu udalosť. Väčšinou sa bude jednať o bál, ples, galavečer alebo veľmi formálnu svadbu. Určite by ste výber vhodného oblečenia nemali podceniť, pretože vám môže hostiteľ odmietnuť vstup na udalosť. Ako by teda malo vyzerať oblečenie v prípade White tie?

  • frak - sako sa nezapína
  • biela piketová vesta
  • košeľa so stojatým golierom a piketovou náprsenkou
  • biely motýlik (odtiaľ názov white tie)
  • čierne lakované šnurovacie topánky
  • biele rukavice alebo čierny cylinder (nie je povinné)

Neprípustné sú napríklad náramkové hodinky, povolenú sú však hodinky na retiazke.

White tie dress kódZdroj: TheTrendSpotter

 

BLACK TIE

Black tie dress code býva uvedený väčšinou na udalostiach ako ples, opera, galavečer, veľmi formálna večerná akcia. Je o niečo menej formálny ako White tie. Muži nosia smoking (nie obyčajný čierny oblek), ktorý sa dá nazvať aj večerným oblekom. Na rozdiel od štandardného obleku má smoking kontrastné klopy (často saténové) a nohavice majú na bočnej strane lesklé saténové pásy, tzv. lampasy. Sako a nohavice musia byť z rovnakého materiálu a saténové pásy na nohaviciach musia ladiť s klopami na saku.

  • smoking - čierny alebo polnočne modrý
  • šerpa - mala by ladiť s motýlikom
  • nohavice s lampasmi
  • biela košeľa s klasickým golierom alebo stojačikom, gombíky sú prekryté légou alebo sú ozdobné, zladené s manžetovými gombíkmi, dvojitá manžeta (tzv. francúzska)
  • čierny motýlik (odtiaľ označenie black tie)
  • čierne lakované topánky

Black tie dress kód
Zdroj: TheTrendSpotter

Vo svete sa občas vyskytuje na pozvánke aj Black Tie Optional alebo Creative Black Tie, čiže akási voľnejšia forma Black tie.

 

Black tie optional

Tento dress kód vyjadruje možnosť zvoliť smoking alebo čierny oblek. Zvlášť sa hodí pokiaľ nemáte smoking a museli by ste si ho požičiavať alebo kupovať. Jednoducho si oblečte kvalitný čierny oblek, bielu košeľu a čiernu kravatu. Dajte si pozor na to, aby vám oblek dobre sedel, pretože v opačnom prípade by ste vyzerali ako nedostatočne prestížne oblečený na túto udalosť.

Black tie optional dress kód
Zdroj: TheTrendSpotter

 

Creative Black Tie

Veľmi populárny dress kód medzi umelcami v Hollywoode. Zachováva si eleganciu a noblesu Black tie, avšak umožňuje popustiť uzdu fantázie a prejaviť svoj vkus pre módu. Pri smokingu si môžete zvoliť unikátny materiál (napr. zamat), neobvyklý vzor alebo farbu. Voľba je na vás, ale nezabudnite zabezpečiť, aby váš celkový vzhľad bol stále vhodný pre formálnu udalosť.

Black tie creative dress kód
Zdroj: TheTrendSpotter

 

SEMI FORMAL

Takto označované akcie sú spravidla firemné večierky alebo koktaily. Nejde tu rozhodne o ples v opere, ale stále je to udalosť, kde ukazujete, že vám na hostiteľovi záleží. Nepísané pravidlo znie, že večer by ste mali mať na sebe vždy tmavé odtiene a naopak cez deň nechávať čierny oblek v šatníku. Potom to u nás vo firmách vyzerá ako na pohrebe, a to iba preto, že sa páni boja ísť do obleku modrého, šedého, pieskového, kockovaného atď.

  • modrý, béžový alebo sivý oblek (cez deň)
  • tmavý oblek (na večer)
  • kvalitná košeľa bielej farby (môžu byť aj farebné, dôležité je zachovať vkus)
  • kravata alebo motýlik
  • kvalitné kožené topánky
  • prípustná je kombinácia viacerých farieb alebo "tón v tóne"

Semi formal dress kód
Zdroj: TheTrendSpotter

 

BUSINESS FORMAL

Tento dress kód sa najčastejšie vyskytuje vo formálnom pracovnom prostredí (korporácie, právnici, audítori, top management), formálne pracovné schôdzky a podujatia. Jeho znakom je štýl a jednoduchosť. Vo všeobecnosti platí, že s postupom času behom dňa, by mal tmavnúť aj odtieň obleku. K nim je možné nosiť košele v bielych farbách, cez krémové (smotanové) až po svetlomodré košele.

  • kvalitný a dobre sediaci oblek tmavšej farby
  • neutrálna košeľa
  • konzervatívna kravata
  • lakované topánky

Business formal dress kód
Zdroj: TheTrendSpotter

 

BUSINESS CASUAL

Tento typ neformálneho oblečenia je v pracovnom živote najbežnejší, avšak často si ho mýlime so Smart Casual štýlom. Hlavným rozdielom týchto dvoch "uvoľnených" štýlov je, že v Business Casual musíte pôsobiť profesionálne. Často sa vyskytuje v moderných kanceláriách, kde sa nevyžaduje oblek. Namiesto toho môžete zvoliť menej formálne chinos nohavice a sveter alebo tmavé džínsy a sako. Pokiaľ ide o výber košele, najlepšie fungujú košele bez kravaty, napr. s golierom Button-Down.

  • namiesto klasického obleku sako športového strihu
  • bavlnené nohavice, tzv. chinos
  • kravata nie je nevyhnutná
  • kvalitná košeľa môže byť aj so vzorom
  • farby by sa mali pohybovať v odtieňoch béžová-hnedá-modrá-sivá

Business casual dress kód
Zdroj: TheTrendSpotter

 

SMART CASUAL

Ak je na pozvánke napísané Smart Casual, tak máte pred sebou malý hlavolam. Vaše oblečenie nesmie byť ani príliš formálne, teda určite nie formálny oblek, ale ani príliš ležérne. Najlepšie je skombinovať prvky oboch štýlov.

Ideálny bude blejzer (športové sako) v kombinácii s chinos nohavicami. Pod blejzer si môžete obliecť napr. tmavý rolák alebo košeľu a hladký sveter. Nič nepokazíte kvalitnou košeľou s trendy tlačeným vzorom. Tu však platí "menej je viac". Cez deň môžete použiť aj džínsy, ale na večer sa im vyhnite.

Prečítajte si článok venovaný Smart Casual --> Smart Casual pre mužov.

Smart Casual pre mužov

Smart Casual dress kód
Zdroj: TheTrendSpotter

 

CASUAL

Casual dress kód je najviac uvoľnený a veľmi bežný. Môžete však byť štýlovejší, ako väčšina ostatných. Skúste investovať do kvalitných vecí, ktoré nevychádzajú z módy. Sú to dobre sediace džínsy, kvalitné bavlnené alebo merino svetre, tenisky, vzorované košele, jednofarebné tričká a polotričká, džínsové bundy, jednofarebné mikiny a podobne. Držte sa základných farieb, aby ste zjednodušili kombinovanie a dosiahli tak konzistenciu vášho štýlu. Budete mať menej vecí, za to kvalitných, bude jednoduchšie ich kombinovať a ušetríte čas.

Casual outfitCasual dress kód
Zdroj: TheTrendSpotter

 

Čomu sa treba určite vyhnúť?

Košeľa s krátkym rukávom patrí na pláž a nikdy nie do saka. Ani do voľnočasového. Obliecť si takúto košeľu na oficiálnu udalosť je nielen nevkusné, ale aj prejavom nedostatočnej úcty voči hostiteľovi podujatia a ďalším hosťom. 

Tričko pod sakom síce môže vyzerať uvoľnene a trendy, ale nezabudnite na to, že si to odnesie golier na saku, ktorý štandardne od ušpinenia chráni golier košele. Sako bude musieť ísť veľmi často do čistiarne, čo znamená jeho výrazne skrátenú životnosť. A ak si chcete zobrať na spoločenskú udalosť tričko a šortky, tak radšej rovno ostaňte doma. :)

 

Neviditeľné tričko

Na záver máme pre vás jeden tip. Určite ste už zažili situáciu, kedy vám presvitalo biele tričko pod bielou alebo svetlou košeľou. Nie je to príjemné a ani príliš vkusné. Nehovoriac o tielku. Máme však riešenie, ktoré vás navždy zbaví tohto problému. Je ním použitie neviditeľného trička alebo tielka. A ak sa viac potíte, tak je k dispozícii aj tričko so zosilneným podpazuším.

Neviditelne-tricko-pod-koselu