Chystáte sa na svadbu a neviete, čo na seba? Poradíme vám, ako sa obliecť s vkusom gentlemana

Čaká vás svadobný deň alebo vás pozvali na svadbu, no vy netušíte, ako sa správne obliecť? Neviete rozkódovať ten zvláštny dress kód na pozvánke a keď si spomeniete, že v skrini vám visí len starý oblek zo stužkovej, najradšej by ste nikam nešli? Nevzdávajte to a pomôžte si naším malým svadobným sprievodcom.

Ak vás chytá panika pri hľadaní svadobného outfitu - vhodné svadobné košele či nohavíc, nie ste v tom sami. Dnešní muži sa už nevyznajú vo svete smokingov, motýlikov či lakovaných topánok tak, ako kedysi. Obleky a kravaty sa vytrácajú nielen z kancelárií, ale aj zo spoločenských podujatí, kultúry a politiky. Muži preferujú pohodlné a funkčné oblečenie na šport aj do práce.

Preto nie je prekvapivé, že niektorí páni nemajú vo svojom šatníku jediný kúsok oblečenia, ktorý by sa hodil na takú udalosť, akou je svadba. Ak vás desí predstava, že pri zaobstarávaní kompletne nového šatníka budete musieť načrieť hlboko do vrecka, je to pochopiteľné.

My vám však poradíme, ako sa zorientovať v svadobnej móde a zvoliť kvalitné a pohodlné oblečenie tak, aby ste v ňom vydržali do rána a využili ho aj na iné príležitosti. A ktovie, možno si v tej novej jemnej košeli, ktorá vám padne ako uliata, poviete, že si už na seba nič iné nedáte.

Neignorujte dress kód

Ak ste na zozname hostí a neviete, odkiaľ začať pri výbere správneho oblečenia, v prvom rade skontrolujte svoju pozvánku. Je tam spomenutý dress kód? Snažte sa ho dodržať. Ak vám ich názvy nič nehovoria, prinášame vám zoznam tých najznámejších.

  • White tie: vysoko formálny dress kód; páni vo frakoch
  • Black tie: formálny dress kód; páni v smokingoch
  • Black tie optional: na výber smoking alebo tmavý oblek
  • Creative black tie: black tie s využitím kreatívnych doplnkov
  • Semi formal: páni v oblekoch; na výber motýlik alebo kravata

 

Svadba vo vyšších kruhoch

Pravdepodobnosť, že v našich končinách dostanete pozvánku s dress kódom white tie alebo black tie, nie je vysoká. Ak ale máte namierené na svadbu v zahraničí, alebo to vaši známi myslia so svadbou naozaj vážne, vedzte, že ich názov nemá s kravatou nič spoločné.

White tie je známy aj ako vysoko formálny dress kód, ktorý dámam diktuje večernú róbu po zem a pánom frak, bielu vestu, biely motýlik, čierne lakované topánky a čierne ponožky. Zakázané sú dokonca aj náramkové hodinky, páni môžu mať len hodinky na retiazke.

Black tie je štýl o niečo menej formálny než white tie, avšak striktnosťou za ním v ničom nezaostáva. Tento dress kód sa zvyčajne udáva pri takých udalostiach akými sú plesy, opery či galavečery. Pánsky odev pozostáva zo smokingu, bielej košele, čierneho motýlika, čiernych lakovaných topánok a čiernych ponožiek.

Mohlo by vás zaujímať: Čaká vás alebo vašich blízkych zimná rozprávková svadba, kam ste boli pozvaní? Nezabudnite k dobre padnúcemu obleku obliecť aj štýlový zimný kabát s dostatočne teplou podšívkou.

Svadba po slovensky

Z klasických slovenských svadieb všetci dobre poznáme semi formal štýl, ktorý dámam dovoľuje obliecť si kokteilové šaty a pánom obleky. Pri tomto dress kóde si môžete vybrať medzi motýlikom a kravatou a nemusíte sa obmedzovať pri výbere farby košele. Aj keď, ako sa dozviete neskôr, na farbe záleží.

Stále väčšej obľube sa už aj na Slovensku tešia tematické svadby. Môžete sa tak ľahko ocitnúť na ľudovej svadbe v krojoch či stredovekej svadbe na hrade. Obľúbenými sú aj letné svadby, ktoré ako dress kód udávajú ľahké oblečenie v prírodných farbách, či dokonca plážové svadby v neformálnom oblečení niekde v tropickom raji.

O niečo menej výstrednými sú vidiecke alebo vintage svadby, na ktorých môžu páni svoj outfit ozvláštniť trakmi a dreveným motýlikom. Svadobný dress kód s označením creative black tie by sa mohol považovať za alternatívu black tie, pri ktorej je dovolené popustiť uzdu fantázie. Dámy môžu experimentovať napríklad s fascinátormi, páni so vzormi, materiálmi aj farbami.

Klasika, ktorou nič nepokazíte

Ak sa na vašej pozvánke neuvádza žiaden dress kód, orientujte sa podľa ročného obdobia a stavte na klasiku. Nič nepokazíte kvalitnou bielou košeľou, čiernym oblekom a čiernou alebo tmavou kravatou.

Pohodlne a s rozumom

Porozmýšľať by ste mali nielen nad tým, čo kúpiť, ale aj kde a v akej kvalite. Asi by ste nechceli dať veľa peňazí za nepohodlný oblek, košeľu a topánky, ktoré si už možno nikdy nedáte na seba. Keď rozumne investujete do jemnej bavlnenej košele, ktorá vám sadne ako druhá koža a vyzeráte v nej ako poloboh, prečo si ju nezobrať raz za čas do práce a neulahodiť očiam kolegýň?

Ak vám váš rozpočet nedovoľuje zaobstarať si kompletne nový elegantný šatník, nie je hanbou požičať si oblek od kamaráta alebo pohľadať kúsky, ktoré vám chýbajú, medzi oblečením z druhej ruky. Dnes už vďaka online second handom ľahko nájdete saká aj obleky presne vo vašej veľkosti.

Niektorí páni si potrpia na obleky šité na mieru, v ktorých ich postava vynikne najdokonalejšie. Aby vám takýto exkluzívny kúsok robil radosť ešte dlho, treba sa spoľahnúť nielen na dobrého krajčíra, ale aj látku, ktorá bude reprezentatívna, kvalitná a pohodlná.

Košeľa na prvom mieste

Ak ste ženích, farba vašej košele zohráva dôležitú úlohu omnoho viac než u svadobných hostí. Košeľa ženícha by mala byť biela, poprípade béžová. Nezabudnite na to,  že jej odtieň musí dokonale ladiť so šatami nevesty. V opačnom prípade, keď budete stáť bok po boku pri oltári, budú nevestine šaty v odtieni šampanského vyzerať popri vašej slonovinovo bielej košeli špinavo.

Ako hosť môžete zvoliť bielu, ružovú alebo jemne modrú košeľu. Pokiaľ nemáte namierené na creative black tie svadbu, odpustite si košele s výstredným vzorom alebo v krikľavých farbách. Nechceli by ste zatieniť ženícha, ale najmä nevestu.

Rovnako ako farba košele je dôležitý aj materiál. Predstavte si, ako tancujete v sále, v ktorej každou hodinou teplota stúpa a vzduchu ubúda. Čo by ste na sebe chceli mať oblečené? Jednoznačne nekrčivú košeľu zo 100% bavlny, v ktorej sa budete cítiť aj vyzerať sviežo až do rána.

Aj keď máte možno nekonvenčnú postavu, neznamená to ešte, že si musíte dať ušiť košeľu na mieru. Na trhu existuje niekoľko druhov strihov, z ktorých si môžete vybrať ten ideálny pre vás. Ak ste silnejšej postavy, mali by ste siahnuť po strihu regular fit, ktorý je voľný v oblasti pása. Body fit a slim fit sa zasa budú dobre vynímať na štíhlejších postavách. Aby ste predišli presvitajúcemu tielku pod košeľou, siahnite neviditeľných tričkách a tielkach.

Inšpirujte sa: Aj napriek množstvu prečítaných internetových rád nie je zaručené, že výber bude bezchybný. Viete, ako si vybrať svadobnú košeľu? Najlepšie je navštíviť kamennú predajňu, nechať si poradiť a hlavne, všetky varianty si vyskúšať.

Oblek, v ktorom vyniknete

Či už ste ženích, alebo hosť, základným pravidlom je, aby na vás oblek dobre sedel. Podčiarknete tým svoju eleganciu a navyše vás nebude celú dobu omínať. 

Na klasických svadbách je najlepšou voľbou tmavý oblek, ale s jeho farbou sa dá experimentovať podľa témy svadby od modrej, smotanovej, vintage oblekov až po bledý oblek vhodný na letnú svadbu v záhrade. 

Rukáv saka nikdy nesmie prekrývať celú manžetu košele, mala by pretŕčať niečo nad 1 cm.

Vzhľadom na rôznosť ľudskej postavy majú páni často problém pri skúšaní obleku v dĺžke rukávov a tesnosti/voľnosti v oblasti ramien. Nie je teda výnimkou, že keď nejaký oblek vyberiete v obchode, bude vás aj tak čakať úprava u skúsených krajčírok či krajčírov. Aj to je ten dôvod, prečo muži na svadby, predovšetkým na tie vlastné, často volia kompletný oblek na mieru. Môžu si tak vybrať kvalitnú oblekovú látku podľa vlastných preferencií a majú záruku, že im oblek bude stopercentne sedieť na každej časti ich tela.

Nezabudnite na topánky

Väčšine pánov sa bude asi ťažko lúčiť so svojou pohodlnou trekovou obuvou. Skúste však aspoň v tento deň urobiť výnimku a možno zistíte, že ak stavíte na kvalitu, nájdete aj medzi elegantnými topánkami také, v ktorých s ľahkosťou pretancujete celú svadbu bez otlakov a s radosťou ich využijete aj v budúcnosti. 

Pri výbere svadobných topánok by ste nemali robiť kompromisy a spoliehať sa na to, že to uhráte v mokasínach alebo mládežníckych plátenkách. Pokiaľ si na klasickej svadbe nechcete vyrobiť trapas, pravidlo znie jasne. Za spoločenskú obuv sa považuje kožená obuv s koženou podrážkou a šnurovaním, a to buď čiernej, alebo hnedej farby.

K čiernemu obleku sa hodia čierne topánky, existuje však názor, že hnedé topánky dokážu váš outfit zjemniť. Pri modrom obleku, ktorý sa dnes teší veľkej popularite, pekne vynikne hnedá obuv. Ak sa však chystáte na formálnejšiu svadbu, lepšie urobíte, keď siahnete po tmavomodrom obleku v kombinácii s čiernymi topánkami. Zabudnúť by ste nemali ani na opasok z kvalitnej kože, ktorý bude ladiť s farbou topánok či remienkom na hodinkách.

Kravata alebo motýlik? Rozhodujúce slovo má aj tak nevesta

Tak, milí páni. Svadobný odev máme skoro celý za sebou, zostávajú už len doplnky. S najväčšou pravdepodobnosťou máte na svadbu namierené s doprovodom nežného pohlavia. Dámy majú už dávno (od svadobného spodného prádla až po sponu do vlasov) do detailov premyslené nielen svoje, ale aj vaše doplnky. Preto si už nemusíte robiť starosti s farbou kravaty, motýlika, vreckovky, manžetových gombíkov, opasku, trakov či hodiniek.

Najdôležitejším je ale farebný súlad medzi nevestou a ženíchom. Ladiť by mala nielen farba košele so šatami, ale aj jednotlivé doplnky. Vo všeobecnosti platí, že farba motýlika alebo kravaty by mala byť rovnaká ako svadobná kytica. Neplatí to však pre vreckovku, ktorá by, naopak, mala tvoriť farebný kontrast.

Na rozdiel od formálnejších štýlov, pri obleku je na vás, či si vyberiete kravatu alebo motýlika. Dávajte si však pozor na kombináciu čierneho motýlika s bielou košeľou, mohli by si vás pomýliť s čašníkom. A nezabudnite sa poradiť so svojou nežnou polovičkou.

Ako si nevyrobiť svadobné faux-pas

Veríme, že ak ste si zobrali naše rady k srdcu, módne svadobné faux pas sa vám už nestane. Len pre malú rekapituláciu pripomíname, že dress kód sa neoplatí ignorovať. Nechcete prísť predsa v smokingu na svadbu na pláži, ani sa ocitnúť v košeli s veselými obrázkami medzi pánmi vo frakoch. A pokiaľ nechcete vyzerať ako vodič autobusu, jednoznačne nechajte tú košeľu s krátkym rukávom doma.

Nezabúdajte, že menej je niekedy viac a stredobodom pozornosti by mali byť v prvom rade ženích s nevestou. Nezostáva nám už nič iné, len popriať vám vynikajúcu zábavu v príjemnom, pohodlnom a dobre sediacom oblečení.