Čo si obliecť na pohovor

Všetci poznáme tvrdenie, že prvý dojem je najdôležitejší. Urobíme si ho už počas prvých 2 sekúnd. V tomto čase nestihnete mávať všetkými certifikátmi a diplomami, ktoré máte. Dokážete buď zaujať alebo nie.

 

Čo si myslíte, koľko času potrebuje potenciálny šéf na to, aby sa rozhodol či Vás prijme alebo nie? No asi to nebudú tie 2 sekundy, väčšinou je potrebné zvážiť aj iných kandidátov, vzdelanie atď. Ale koľko času potrebuje, aby hneď vedel, že vás nechce? Na to potrebuje iba prvých pár minút pohovoru, kedy sa mu nepáči váš spôsob prezentácie.

Prvý dojem predchádza akémukoľvek rozhovoru a môžete ním navodiť príjemnú a otvorenejšiu atmosféru. Vytvorte perfektný prvý dojem tým, že sa oblečiete na svoj pracovný pohovor správne.

 

Dobre padnúci oblek

Určite tisíc krát omieľaná veta o obleku. A na pohovoroch zisťujeme, že stále nie dosť omieľaná. Čierny oblek sa hodí na formálne a spoločenské udalosti, počas dňa ho nechajte v skrini. Investujte do jedného kvalitného denného obleku šedej alebo námornícky modrej farby. Určite si vyberte oblek bez výrazných ozdobných prvkov, lepší je decentný a jednoduchý oblek. 

Nezabudnite, že pri vstupe do miestnosti by ste mali mať sako zapnuté (nie však spodný gombík). Keď si budete sadať, sako si rozopnite, pri odchode si ho opäť zapnite. Pokojne tým môžete nazbierať plusové body, pretože viete ako sa správne nosí sako.

Dobre sediaci oblekZdroj: Pinterest

 

Kvalitná biela bavlnená košeľa

Toto je absolútna povinnosť. Kvalitná biela košeľa je základ, ideálne zo 100 % bavlny. Potrebujete štýlový a profesionálne pracovný outfit. Musí byť na prvý pohľad jasné, že máte o prácu naozaj záujem, že ste si dali záležať na výbere oblečenia.

Existujú 4 dôležité veci, ktoré treba mať na pamäti:

  • Látka - 100 % bavlna bude vyžarovať vysokú kvalitu, vyzerá čisto a sviežo na rozdiel od zmesových látok. Pohovor bude určite stresová situácia, ak sa spotíte, v zmesovej košeli to budú cítiť aj na druhej strane stola. Ak sa bojíte vlhkých škvŕn napríklad na hrudi, odporúčame Neviditeľné tričko pod košeľu. Ochráni vás a budete sa cítiť príjemnejšie.
  • Strih - vyberte si ideálny strih k svojej postave. Ste štíhly a vysoký? Zvoľte Body fit alebo Slim fit. Ak máte nejaké to kilečko navyše, vyhovie strih Regular fit. Dôležité je, aby vám košeľu pri sedení nerozťahovalo. To fakt nie je pekný pohľad a zruinuje to celú vašu snahu o dobrý dojem.
  • Golier - golier by ste si mali zvoliť taký, ktorý sa hodí vášmu typu tváre a zároveň budete vedieť do neho uviazať kravatu. Ak si beriete kravatu, košele s golierom Button-Down nechajte doma. Kent, Spread, Cutaway výborne poslúžia. 
  • Manžety - odporúčame jednoduché manžety s nastavením na 2 gombíky. Prečo? Aby ste si ich mohli nastaviť podľa svojho zápästia. To oceníte aj ak nosíte hodinky.

Alternatívne si môžete zvoliť aj svetlomodrú košeľu hladkú alebo jemne štruktúrovanú košeľu.

Pánske košele vhodné na pohovor

 

Elegantná kravata

Kravata je prvá vec, ktorá upúta pohľad vo vašom oblečení. Vyberajte preto striedmo, vyzývavé a nápadné kravaty nechajte v šatníku. Inšpirovať sa môžete našim článkom ako kombinovať kravatu a košeľu.

Dôležité je, aby kravata končila tak, že sa dotýka vášho pása či opaska. Neviažte si kravatu do pol hrude, vyzerá to smiešne.

 

Ponožky

Ponožky by mali farebne sedieť k vášmu obleku a najmä topánkam. Síce sú v dnešnej dobe populárne rôzne farebné a vtipné ponožky, vôbec sa nehodia na pohovor. Mali by byť dosť dlhé, aby vám nebolo vidieť holú kožu počas sedenia.

Farebné ponožky do oblekuZdroj: Pinterest

 

Topánky

Aj keď sa to nezdá, často sú práve topánky dôležitým merítkom toho, či ste naozaj v móde a vkuse doma alebo nie. Tenisky, sandále či iné voľnočasové obutie na pohovor nepatrí. Ak si oblečiete šedý oblek, môžete siahnuť po čiernych alebo hnedých oblekových topánkach. Pre oblek námorníckej modrej si obujte hnedé oblekové topánky.

Topánky vhodné na pohovorZdroj: Pinterest

 

Pár praktických rád na záver

Pokiaľ nie ste zvyknutý nosiť oblek na dennej báza a máte sa počas pohovoru v ňom cítiť nepríjemne, skúste si ho obliecť už pár dní pred pohovorom. Postupne si tak naň zvyknete a stane sa vám to prirodzenejším.

Večer pred pohovorom si určite nezabudnite vyčistiť topánky, košeľu a oblek vyžehliť a zavesiť na ramienko. Ráno si privstaňte, aby ste sa stihli v pokoji naraňajkovať, osprchovať, oholiť a učesať. Na pohovore chcete predsa pôsobiť naozaj upraveným a príjemným dojmom. A nezabudnite prísť načas.