Smart Casual pre mužov

Čo si obliecť v štýle Smart Casual? V dnešnej dobe je tento dress code stále populárnejší a mnoho pánov vôbec netuší, čo by si mali v tomto štýle obliecť. Nie je to však nič zložité. Poďme si spolu ukázať, ako na to.

Pánsky Smart Casual štýl

 

V predchádzajúcich článkoch sme vám predstavili, čo znamená Black tie a White tie. Majú jasné pravidlá, preto nie je veľmi zložité sa nimi riadiť.

Ak však dostanete pozvánku na akciu, kde je uvedený dress code Smart Casual, nemôžete ísť v starých a vyťahaných džínsoch či tričku. Už vôbec nie v teplákoch. Casual síce v preklade znamená neformálny, ale dôležité je to "smart". Musíte na to ísť múdro.

Najprv si povedzme, ktoré udalosti typicky mávajú na pozvánke tento dress code. Ide napríklad o menej formálne schôdzky, vernisáže, výstavy, firemné večierky alebo napríklad aj VIP salónik na futbalový zápas. Odev v tomto štýle odporúčame napríklad aj na rande alebo večeru s priateľmi.

 

Krátko z histórie Smart Casual

Pojem Smart Casual sa do povedomia dostal niekedy v osemdesiatych rokoch, ale používal sa celé minulé storočie. Úplne prvá zmienka v novinách je z roku 1924 v Iowe. Spomenutý bol v kontexte nosenia dámskych šiat bez rukávov. 

Zjednodušene môžeme povedať, že tento dress code má blízko k Business Casual. Sú síce rozdielne, pretože jeden je určený pre prácu a druhý pre zábavu, ale vychádzajú z podobného základu. Ponúkajú veľa možností a relatívnu voľnosť. To podporuje teóriu, že tento dress code vymysleli majitelia luxusných reštaurácií a usporiadatelia akcií, aby aj ľudia v tričkách neboli úplne mimo spoločenskej etikety.

 

Smart Casual dnes

Čo znamená Smart Casual dnes? V podstate čokoľvek formálnejšie než oblečenie do fitka, ale menej formálne ako oblek. Úplne najzákladnejší by tak bol neformálny blejzer (sako), biela košeľa, minimalistické tmavomodré rifle (bez dier a vyšúchania) alebo chinos nohavice a hnedé kožené poltopánky alebo mokasíny.

Byť smart neznamená iba múdrosť, či vysoké IQ. Znamená hlavne to, že viete čo robíte. Dokonalo čisté a vyleštené topánky, oblečenie vyžehlené a úsmev na tvári sú viac, než štylistom upravený drahý značkový outfit bez duše.

Rifle, čisté biele tenisky a biela oxfordská košeľa môžu vyzerať sofistikovanejšie, ako pokrčený a zaprášený oblek. Táto kombinácia síce nebude vhodná vždy, ale zdôrazňuje, že Smart Casual je skôr o nastavení mysle a energii, než o outfite. 

Nezabudnite byť "smart" aj pri voľbe jednotlivých častí verzus udalosť. Ak sa chcete obliekať v štýle Smart Casual (napríklad počas dňa), môžete voliť aj džínsy. Na večernú alebo spoločenskú udalosť sa odporúčame džínsovine vyhnúť. Lepšie poslúžia chinos nohavice.

 

Neformálne sako - tzv. Blejzer

Blejzer je pri Smart Casual obľúbenou a logickou voľbou, pretože sa dá dobre párovať s ďalšími kusmi oblečenia a umožňuje pracovať vo vrstvách. Je však potrebné vybrať správny materiál. Hlavne nič príliš formálne, ale skôr niečo ľahšie, s nenútenými prvkami. Vďaka tomu bude váš výsledný vzhľad súmerný a jednotlivé kusy spolu dohromady vytvoria celkový neformálny dojem. 

Trik spočíva v tom, aby jednotlivé kusy vyzerali, že k sebe pasujú od začiatku a zámerne. Nemyslite si však, že k Smart Casual štýlu vám postačí iba samotný blejzer. Popremýšľajte aj o iných možnostiach, ako vyzerať vycibrene, ale pritom nie úplne nažehlene. Napríklad pletené cardigany sú v súčasnej dobe novým trendom, ktorý v celkovom dojme pôsobí ako neobvyklý, ale zároveň ukľudňujúci konvenčný prvok. 

Blejzer v štýle Smart Casual

 

Topánky

Výhodou štýlu Smart Casual je širšia sloboda výberu obuvi, s ktorou neurobíte hanbu. Je to všetko iba o vyváženosti - chcete pôsobiť umiernene a profesionálne, pritom však nenútene a neokázalo. Dobre fungujú poltopánky, mokasíny či semišové oxfordky

Alternatívou môžu byť športovejšie plátenky, len musia byť v čistom a čo najviac minimalistickom štýle, napríklad ako klasické conversky alebo kožené tenisky.

Topánky v štýle Smart Casual

 

Košeľa s dlhým rukávom

Pri výbere košele máte pomerne voľnú ruku, avšak najbláznivejšie vzory nechajte v skrini. Tie sa hodia na voľný čas, čiže Casual štýl. Voľte klasickejšie farby a menšie, decentnejšie vzory. Krok vedľa neurobíte so vzorovanou košeľou v bielom alebo modrom odtieni. Pamätajte na to, že Smart Casual by mal vzbudzovať umiernený a dospelý dojem, čiže vyberajte nadčasové tóny a vzory. 

Medzi ideálne vzory patria kocky alebo gingham vzor, viacfarebný tartan alebo decentný tlačený vzor. Dobre vypasovaná košeľa okamžite vylepší váš celkový vzhľad.

Smart Casual pánska košeľa

Pre dosiahnutie nenúteného štýlu si ju zapravte do nohavíc a doplňte koženým opaskom v podobnom odtieni ako máte topánky. Zámerne hovoríme v podobnom, občas fakt nezoženiete navlas rovnaký odtieň opaska. Alternatívou môže byť hrubo pletený opasok, ktorý perfektne doplní napríklad mokasíny.

 

Tričká a polokošele

Úplne úprimne, tričko nie je najvhodnejší odev v štýle Smart Casual. Hodí sa skôr do Casual. Ak už musíte ísť v tričku, voľte aspoň Pólo tričko s golierom (polokošeľu), bez veľkých nášiviek, nápisov či emblémov. Ideálne jednofarebnú polokošeľu. Je to elegantnejšia voľba oproti obyčajnému tričku.

 

Chinos alebo džínsy

Chinos sú ležérne nohavice štíhlejšieho strihu. Je to spoľahlivý základ. Hodia sa na formálnejšie akcie, rovnako aj na tie menej formálne a vášmu štýlu dodajú eleganciu a modernu.

Zamerajte sa na farby ako béžová, námornícka modrá, khaki alebo hnedá. Zvlášť odtiene béžovej sú univerzálne, pretože k týmto tónom máte na výber širokú paletu vhodných sprievodných farieb. Veľmi obľúbené sú aj odtiene bordovej, pretože sa dobre kombinujú a vyzerajú mladistvo.

Smart Casual outfit

Rovnako dobre poslúžia aj čierne chinos nohavice. Môžete ich nosiť na celú paletu udalostí a výborne sa dajú kombinovať. S decentnejšími farbami sa posuniete smerom k elegancii a naopak, s výraznejšou košeľou budete bližšie k uvoľnenému štýlu.

Smart Casual outfit

Džínsy sú povolené, ale mali by mať klasický, priliehavý strih. Zabudnite na deravé, vyšúchané, vybíjané či inak zvýraznené džínsy. Nemali by byť ani príliš voľné s hlbokým sedom. Vhodná farba je tmavomodrá, sivá alebo čierna.

Čo určite nie?

Určite na udalosť s dress code Smart Casual neodporúčame nosiť kraťasy, či oblečenie s veľkými nápismi značiek. Nápisy a logá sa už nenosia, pôsobí to gýčovo a nevkusne. Takéto kúsky si nechajte na party v štýle 90-tych rokov. :-)