15 prešľapov v elegantnej móde

Keď sa bavíme o chybách v pánskom stylingu, mnohým ihneď napadnú ponožky v sandáloch. Akonáhle prejdeme na chyby vo formálnom alebo semi-formálnom oblečení, nie sú na prvý pohľad každému jasné, najmä ak ste nováčik v tomto štýle.

privela-doplnkov

V tomto článku sme zostavili 15 najhorších chýb podľa nás. Vyhnite sa im a budete vyzerať oveľa lepšie. Aj pre vaše okolie sa stanete zaujímavejším a reprezentatívnejším. Myslíte si, že nerobíte žiadne chyby? Čítajte ďalej a zistíte či to tak je.

 

Príliš dlhé rukávy na saku

Toto je azda najčastejší problém pri nosení saka alebo obleku celkovo. Chápeme, že nájsť v obchode sako, ktoré dokonalo sedí je niekedy ťažké. Ak si nemôžete dať ušiť sako (alebo celý oblek) na mieru, spýtajte sa v predajni, či vám vedia skrátiť rukávy. Každá poriadna predajňa s pánskymi oblekmi to musí byť schopná zabezpečiť. Ak nie, vyberte si sako inde. Ak už máte doma sako, ktoré má pridlhé rukávy, nájdite si v okolí krajčírku, určite to zvládne. Investícia 10-15 € posunie váš štýl na novú úroveň.

Ako vyzerajú dlhé a správne dlhé rukávy na saku

 

Príliš rozopnutá košeľa

Určite s nami súhlasíte, že zapnutá košeľa vrátane goliera, pri nosení bez kravaty vyzerá minimálne divne. Na druhú stranu si dajte pozor koľko gombíkov si necháte rozopnutých. Nikdy si nerozopínajte viac ako 2 gombíky. Bude to vyzerať neprofesionálne, v horšom prípade vulgárne a nevkusne.

Príliš rozopnutá košeľa

 

Príliš voľná košeľa

Častá chyba nováčikov, hlavne ak ste skočili z hip-hop štýlu zo školy rovno do pracovného nasadenia. V košeli, ktorá je príliš voľná budete vyzerať tučnejšie, zanedbane a nevkusne. Jednoducho nespravíte dobrý dojem.

Veľkosť a strih košele si zvoľte tak, aby vám golier sedel s rezervou jedného prsta, ramenné švy košele boli na okraji ramena a látka v oblasti pása nebola príliš voľná. Zachovajte si však rezervu, aby ste v košeli mohli pohodlne sedieť.

V dnešnej dobe je na trhu množstvo rôznych strihov, a tak si dokáže vybrať každý. My ponúkame pre štíhlych mužov strih Body fit, pre normálnu postavu aj s miernym bruchom Slim fit a pre silnejších mužov v hrudníku aj páse strih Regular fit.

Príliš voľná košeľa

 

Nesprávne zapnuté sako

Naposledy sa na našom Facebooku strhla vášnivá diskusia o tom, že nezapnutý spodný gombík na saku vyzerá divne. Neberieme vám váš názor, avšak ak chcete pôsobiť profesionálne, spodný gombík si nezapínajte. Obleky sa šijú tak, že gombík nemá byť zapnutý. Ak vám príliš vytŕča opasok a kravata spod saka cez rozopnutý gombík, sako vám nesedí cez boky. Ak si gombík zapnete, bude vám ho nevkusne naťahovať práve cez boky.

Nesprávne zapnuté sako

 

Nezapravená košeľa

Nechceme teraz znieť ako vaša matka, ale prosím zapravte si košeľu do nohavíc. Viac či menej formálne košele sú ušité so spodným lemom do písmena v tvare U, aby zostali zapravené aj pri rôznych pohyboch. Pri nosení na nohaviciach sú príliš dlhé.

Ak sa vám nepáči formalita zapravenej košele, vyberte si košeľu, ktorá má rovný spodný okraj a je kratšia. Mala by byť dlhá do polovice rázporku nohavíc alebo džínsov. Ak však nosíte formálne nohavice, vždy noste košeľu zapravenú.

Nezapravená košeľa

 

Viditeľné tričko pod košeľou

Tričko pod košeľou je ako spodná bielizeň. Platí preto pravidlo, že nikdy by ho nemalo byť vidieť. Stačí si zvoliť tričko či tielko s výstrihom do V, a problém je vyriešený.

V minulosti sa nosili hlavne biele tričká, dnes sú prijateľnejšie hlavne telové tričká a tielka, ktoré nepresvitajú ani pod bielou košeľou.

Viditeľné tričko pod košeľou

 

Krivý, skrútený golier

Golier je prvé čo si všimnete na mužovi, ktorý má oblečenú košeľu. Za 2-3 sekundy si vytvoríte názor o jeho zovňajšku. Ak chcete pôsobiť reprezentatívne, nezabudnite si golier pred nosením košele prežehliť.

Okrem toho sa golier väčšinou krúti z 2 dôvodov. Buď je nekvalitný, ktorý už po 2-3 praniach stráca svoju pružnosť, alebo sa vám podarilo stratiť vyberateľné výstuže v práčke. Nám sa to stalo mnohokrát, preto sme hľadali výstuže, ktoré môžeme zašiť do goliera, majú vysokú pružnosť a odolajú teplote prania až 90 stupňov. Podarilo sa nám, veď posúďte sami.

Skrútený golier na košeli

 

Biele športové ponožky

Mysleli sme, že tomu odzvonilo, ale po nedávnej skúsenosti zjavne nie. Tu sa asi netreba rozpisovať, proste biele ponožky do elegantných topánok nepatria.

Ideálne zvoľte ponožky podľa farby nohavíc, budete vyzerať vyšší. Alternatívne môžete ladiť k farbe topánok alebo zvoliť niečo farebnejšie. Pamätajte však, že čím formálnejší odev, tým decentnejšie ponožky si zvoľte. Viac o tom, aké ponožky sa hodia do obleku si prečítajte v článku Akú zvoliť farbu ponožiek k obleku.

Biele ponožky do obleku

 

Príliš dlhé nohavice

Rozťahané a pridlhé nohavice vás robia nižším a neupraveným. Je to ako s dĺžkou rukáva na saku, ak nie je možné upraviť dĺžku v obchode, nájdite si na internete krajčírku. Je to jednoduchá úprava za pár eur. Dĺžku zvoľte v prípade širších nohavíc maximálne po opätok, v prípade užších nohavíc tak, aby sa vám nekrčili. Znázornené je to aj na obrázku.

Príliš dlhé nohavice

 

Hranaté oblekové topánky

Tento typ bol v móde na konci 80-tych a na začiatku 90-tych rokov. Vyšli z módy už dosť dávno, napriek tomu ich možno ešte uvidíte niektorých mužov nosiť. Namiesto nich odporúčame voliť klasiku, ktorá je moderná a nadčasová. Vyznačuje sa zaoblenou špičkou, môže byť aj jemne (naozaj iba jemne) do špica. Vyberte si radšej menší počet kvalitnejších kožených topánok, ako množstvo 2 týždne moderných polyuretánových náhrad kože.

Hranaté oblekové topánky

 

Príliš dlhá alebo krátka kravata

V tomto prípade je pravidlo jasné - špička kravaty by sa mala nachádzať medzi hornou a spodnou časťou spony opasku. Správnu dĺžku odhadnete pri troche tréningu, ak si kravatu neuviažete správne na prvý krát, tak ju previažte. Aký uzol si uviazať sa môžete inšpirovať v článku Ako uviazať kravatu.

Príliš dlhá kravata

 

Príliš široká kravata

Ak ste si svoju zbierku kravát neaktualizovali od roku 1992, je pravdepodobné, že váš šatník obsahuje samé extra široké kravaty. Ak je to tak, možno by ste mohli uvažovať o menšej zmene. Všeobecne platí, že šírku kravaty by ste mali voliť k šírke klopy na saku a svojej postave. Potom bude celok vyzerať vyvážene.

Príliš široká kravata

 

Nesprávne používanie spony na kravatu

Možno ste si mysleli, že spony na kravatu sú dávno nemoderné. Dnes si však v zahraničí opäť získavajú popularitu, pretože vedia dodať osobitný štýl vášmu outfitu.

Pri nosení platia 2 jednoduché pravidlá. Spona by mala končiť za polovicou šírky kravaty, zároveň by nemala byť širšia ako 3/4 šírky kravaty.

Nesprávne používanie spony na kravatu

Druhým pravidlom je umiestnenie. Ideálne by mala byť spona niekde medzi druhým a tretím gombíkom zvrchu. Čokoľvek vyššie stráca zmysel udržania kravaty vo vetre, naopak príliš nízko bude vyzerať komicky pri zapnutom saku.

Spona na kravatu

 

Prílišná snaha o zhodu

Vyzerá to ako super nápad, kúpite si set kravaty a vreckovky a je to vybavené. Rozumieme prečo obchodníci predávajú takéto sety, vy však máte na viac. Kľudne si ich kúpte, noste ich však oddelene. Namiesto vreckovky zo setu si zvoľte vreckovku, ktorá dopĺňa vašu kravatu, ale nezhoduje sa s ňou.  Ak máte pochybnosti o kombinácii, môžete vždy zvoliť jednoduchú bielu vreckovku.

Prílišná snaha o zhodu

 

Priveľa doplnkov

Asi vo všetkom platí, že menej je viac. Ak si k obleku dáte retiazky, náramky, manžetové gombíky, hodinky, vreckovku, kravatu, výrazné ponožky alebo výraznú košeľu, budete vyzerať "preplácane". Odporúčame radšej zostať pri 3-4 doplnkoch.

Priveľa doplnkov

 

Aj napriek tomu, že sa trendy neustále menia, mnohé tipy v tomto článku sú nadčasové. Keď sa trochu posnažíte a venujete výberu oblečenia väčšiu pozornosť, odstránite nedostatky a budete sa cítiť lepšie. V konečnom dôsledku budete s oblečením spokojnejší a nebudete potrebovať ďalšie zbytočné a nesediace kúsky oblečenia.

 

Zdroj obrázkov: Pinterest