Gombíky na rukáve saka

Majú podľa vás gombíky na saku nejakú praktickú funkčnosť alebo sú iba na okrasu? Prečítajte si najnovší článok, kde vám povieme aj to, ako vznikli.

 

História gombíkov na rukáve saka

V minulosti všetci muži nosili vrchný odev pripomínajúci dnešné sako alebo blejzer. Nosili ho všade a vždy. Pri čítaní knihy, prechádzkach v prírode alebo napríklad aj počas jednoduchej práce na vlastnom pozemku. Sako bolo úplne základným kusom oblečenia pánskeho šatníka.

Muž 19. storočie so psom
Zdroj: vintag.es

Predstavte si gentlemana na konci 19. storočia, ako pracuje vo svojej záhrade a má na sebe sako. Trošku nepohodlné, nemyslíte? Niekde tu vzniklo praktické riešenie, aby si muž mohol pri niektorých činnostiach bez problémov vyhrnúť rukávy na saku. Možno si teraz hovoríte, prečo si jednoducho sako neodložil, ale v týchto dobách bola košeľa braná ako spodné prádlo. Vyzlečenie saka nepripúšťala etiketa, ktorou sa prirodzene riadili všetci gentlemani.

Druhá z teórií hovorí o tom, že gombíky sa začali nosiť preto, aby bolo možné si umyť ruky bez vyzlečenia vrchného odevu. Zvlášť dôležitý bol tento moment pre doktorov, ktorý museli často poskytnúť okamžitú pomoc v núdzi.

 

Funkcia gombíkov dnes

V súčasnej dobe je väčšina konfekčných sák vyrobená bez funkčných gombíkov (nedajú sa rozopnúť), čiže majú čisto ozdobnú funkciu. Prečo? Vzhľadom na to, že sa konfekčné saká snažia sadnúť čo najväčšiemu typu postáv a výšok, je jednoduchšie takéto rukávy dodatočne skrátiť a tým prispôsobiť postave. Keby boli gombíky funkčné, bolo by skrátenie problematické.

Samozrejme druhým dôvodom je výrobná cena, ktorá je nižšia. To či budú gombíky funkčné alebo nie, podmieňuje aj to, či má rukáv saka rozparok. Ak rukáv rozparok nemá, nie je možné urobiť funkčné gombíky.

Rozopnutý gombík na rukáve saka

Často sa stretnete s názorom, že iba najkvalitnejšie sako má funkčné gombíky. Dokonca si niektorí muži rozopínajú posledný gombík na rukáve saka, aby zdôraznili, že je ušité na mieru. Toto tvrdenie je však iba mýtus, pretože je možné ušiť sako aj z nekvalitnej látky. Je potom takto ušité sako kvalitnejšie ako sako bez rozopínacích gombíkov z jemnej talianskej vlny? Určite nie. Kvalita saka sa hodnotí podľa látky, strihu a podľa toho ako vám sedí, nie podľa nostalgických detailov.

 

Počet gombíkov na rukáve

Jednou z otázok pri výbere saka na mieru je počet gombíkov na rukáve. Ich počet si zvoľte podľa toho, ako veľmi formálne sako chcete. Pre formálne sako zvoľte 4 gombíky, naopak čím voľnočasovejšie sako, tým máte väčšiu možnosť voľby.

Počet gombíkov na rukáve saka

Ako ste na tom vy? Podľa čoho si vyberáte sako, a na ktoré detaily sa zameriavate? Napíšte nám dole do komentára.