Ako udržať košeľu v nohaviciach

Určite sa to stáva aj vám. Košeľa sa neustále vyťahuje z nohavíc a vy ju opakovane celý deň zase nazad zapravujete. Baví vás to? Asi nie.. Tento problém však nie je žiadna novinka. Páni to riešia už od nepamäti.

Poďme sa spolu na celý problém "nezbednej" košele detailnejšie pozrieť. Najčastejšie sa košeľa vyťahuje z nohavíc, keď si sadnete do auta, kresla alebo na stoličku. Skoro vždy sa košeľa vytiahne, keď sa ohnete zaviazať si šnúrky. Po opätovnom narovnaní sa, musíte košeľu zapraviť späť do nohavíc. Toto nie je príjemné a ani elegantné, zvlášť v spoločnosti.

 

Existuje riešenie - Shirt Stays

V podstate existujú 2 funkčné veci, ktoré udržia košeľu na svojom mieste. Prvou je našitie protišmykovej pásky na vnútornú stranu nohavíc. Môžete sa s nimi stretnúť napríklad pri nohaviciach na mieru. Na vnútornú stranu pásu sa našije po celom obvode protišmyková gumená páska, a tá zabráni pohybu košele. Občas sa môžete stretnúť aj s gumenou nášivkou, ako na obrázku nižšie.

Protišmyková páska na nohaviciach

Druhým funkčným riešením sú tzv. Shirt Stays. Pôvodne sa jednalo o jednoduché a tenké elastické pásy pripomínajúce traky. Pásy spájali ponožky s vrchným odevom (košeľou) tak, aby zabránili jej vysúvaniu.

Shirt Stays

Traky fungujú jednoducho, neustále držia košeľu napnutú a zároveň vám umožňujú plynulý a komfortný pohyb. Tým sa vytvára príjemný, upravený vzhľad, a vy zostávate bez starostí a obáv o svoje oblečenie. Shirt Stays sú vymyslené tak, aby neboli viditeľné pod nohavicami.

Upravená košeľa s použitím Shirt Stays

 

Druhy Shirt Stays

Za viac ako 100-ročnú históriu používania trakov pod košeľu sa vyprofilovalo niekoľko typov. Najstaršie sú jednoduché 2 pásy, ktoré sú uchytené o ponožky a pripnuté do kríža. Ich nevýhodou je, že sú natiahnuté po celej dĺžke nôh, sú nekomfortné pri sedení a často sa rozopnú. Ich alternatíva sú traky s upínaním pomocou 3 pásov, avšak tieto poskytujú iba zvýšenú pevnosť uchytenia košele, ale neodstraňujú problém zníženého komfortu. Neskôr sa objavili ešte ultimatívne traky, ktoré prevlečiete cez chodidlá, ktorých silnou stránkou bolo pevné uchytenie o chodilo a silné napnutie.

Typy trakov na košeľu

 

Moderné Shirt Stays

Medzi najnovšie a najpraktickejšie traky na košeľu patria jednoznačne traky s uchytením do W a elastickým pásom cez stehno. Sú krátke, nastaviteľné a najkomfortnejšie. Pod nohavicami ich nevidieť a zároveň spoľahlivo udržia košeľu zapravenú celý čas. Vyrába ich český výrobca ShirtStays.cz a nájdete ich v našej ponuke.

Shirt stays

 

Shirt Stays sú veľmi obľúbené v armáde (nie slovenskej) aj v polícii v USA, kde dbajú na to, aby mali košeľu neustále správne upravenú. Policajti na motorke alebo na koni sú vystavení neustálym zmenám polohy, a tak je prirodzené, že hľadali riešenie vyťahujúcej sa košele. Okrem nich sú obľúbené medzi anglickými džentlmenmi, právnikmi, pilotmi, stewardmi alebo aj medzi čašníkmi v prestížnych hoteloch.

Ak aj vy si chcete udržať košeľu v nohaviciach, vyberte si z našej ponuky trakov na košeľu.