Jakub Černý - šaty robia človeka

Jakub je mladý a sympatický chalan z Čiech, ktorý je známy hlavne vďaka Instagramu. Dnes má viac ako 26 tisíc followerov. Čím si ich získal a ako vníma módu v Čechách a na Slovensku sa dočítate v rozhovore.

Na Instagrame Vás sleduje viac ako 26 tisíc ľudí. Aký je život v koži influencera? Sú sociálne siete vašou jedinou prácou?

Život na Instagrame sa mi páči. Nemenil by som, pretože som sa vďaka Instagramu a spoluprácam na propagácii firiem zoznámil s niekoľkými skvelými ľuďmi a s niektorými z nich mám dnes dokonca priateľský vzťah. Ale mojou jedinou prácou Instagram nie je. Pracujem ako stylista pre jeden módny dom.

Instagram funguje ako profesionálne portfólio pre každého, kto chce zviditeľniť svoju prácu alebo osobnosť. Vznik fotografie, ktorá bude hodná zverejnenia, môže zabrať celé hodiny. Zaujímalo by nás, koľko času strávite pri fotení Vy. Zdieľate so svojimi fanúšikmi radšej momentky alebo profesionálne fotografie?

Áno, mám priateľov, o ktorých viem, že si dávajú na fotkách dosť záležať a naozaj im to trvá niekedy aj hodiny. Ja to tak mám len, keď fotím nejakú tú spoluprácu. Pri fotkách z dovolenky alebo zo súkromného života sa snažím viac užiť daný moment a fotku si urobím v rýchlosti len na Instagram, kde mi slúži ako spomienka na tú udalosť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Hello, Prague ???? #MilujuVespu #Vespa946

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Černý® (@iamjakubcerny), 27 Okt 2019 o 9:40 PDT

 

Chceli ste sa stať modelom, ale prekážkou bola Vaša výška. Svet modelingu sa však presúva do digitálneho sveta a nároky sa znižujú. Uvažovali ste o fotomodelingu? Máte s ním skúsenosti, išli by ste do niečoho podobného?

To som povedal raz v jednom rozhovore s určitou nadsádzkou. A chýba tá výška, to je pravda (smiech). Skúsenosti s fotomodeling ako takým nemám, ale napríklad som fotil spoluprácu na Instagrame pre Braunm, a to som fotil s kamarátom fotografom v štúdiu, takže som ten svet už trochu spoznal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Černý® (@iamjakubcerny), 24 Nov 2019 o 7:55 PST

 

 

Na pánsku módu nezabúdate ani vo voľnom čase. Aké oblečenie Vás charakterizuje najlepšie?

Aj vo voľnom čase nosím košele najčastejšie a snažím sa dobre vyzerať.

 

Ovplyvňujú Vás pri výbere oblečenia módni návrhári a high fashion?

Áno, samozrejme. Sledujem módne prehliadky, kupujem časopisy a pod.

 

 

Dokážete sa v móde inšpirovať aj ľuďmi, ktorých stretávate na ulici? Ako hodnotíte vkus mladých Čechov a Slovákov a kde vo svete majú podľa vás vkus najvycibrenejší?

Inšpirovať sa ľuďmi na ulici asi nie, ale samozrejme, ako každý človek, chodím po ulici a prezerám si ľudí od zhora nadol. Ale málokedy ma niečo zaujme a myslím si, že sa to v Česku ani veľmi nezlepšuje, okrem centra Prahy napríklad, tam sa to zlepšuje.

V Česku proste šaty človeka nerobia, ale všeobecne samozrejme platí, že šaty človeka robia, a keď sa dobre oblečiete, tak vám to dopomôže napríklad k úspechu v práci alebo sa zoznámite s atraktívnejšími ľuďmi a pod. Niektorí už to pochopili, ale stále je čo zlepšovať .

Najlepšie sú na tom určite v Taliansku. Taliani sa naozaj vedia dobre a štýlovo obliecť. Ak niečo Taliani milujú, tak je to móda a futbal. Ja to mám rovnako, milujem Taliansko.

 

Budovanie osobného štýlu nejde vždy ako po masle. Spomeniete si na nejaké vlastné módne prešľapy alebo nešťastné kombinácie oblečenia, v ktorých ste vyšli medzi ľudí?

Skôr sa to nedeje, snažím sa na to dávať pozor.

 

Ktoré prvky, strihy a farby podľa Vás nesmú chýbať v šatníku žiadneho muža?

Čo sa týka strihu, tak ten by mal mať naozaj každý muž precízne vybraný. Inak šatník každého muža by mal obsahovať to, čo každý sám uzná za vhodné. Dôležitý je napríklad dobrý výber topánok a celkovo outfit o mužovi všeličo vypovedá, z toho dôvodu by mal mať každý ten šatník čo najlepší a neustále ho dopĺňať.

 

 

Mali ste možnosť vyskúšať košele slovenskej značky STEVULA. Akú skúsenosť s nimi máte a komu by ste ich odporučili?

Len tú najlepšiu a zaraďujem ich veľmi vysoko. Najviac oceňujem ich spracovanie, strihy a to, že si naozaj vyberiem špičkovú voľnočasovú, smart casualbiznisovú alebo spoločenskú košeľu.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac inšpirácií, sledujte @iamjakubcerny na instagrame