Ktorí muži majú najväčší sexappeal?

Romantická príťažlivosť je zložitá vec, ktorej vedci stále úplne nerozumejú. Prostredníctvom výskumu a experimentovania však prišli s mnohými poznatkami, ktoré vysvetľujú, čo priťahuje jedného človeka k druhému.

Nižšie uvádzame niektoré najpútavejšie vedecké poznatky o vlastnostiach a správaní mužov, ktoré v ženských očiach zvyšujú mužský sexappeal.

Prečítajte si o jednoduchých spôsoboch, vďaka ktorým sa zaradíte do skupiny mužov, ktorí majú najväčší sexappeal a zástupkyne nežného pohlavia sa im samé vrhajú do náručia.

 

Prezentujte sa ako z lepšej spoločnosti

Štúdia z inštitútu University of Wales zistila, že obrázok, na ktorom boli muži so strieborným Bentley Continental, boli vnímaní ako atraktívnejší ako na obrázkoch s červeným Ford Fiesta.

rsz_image5(36)

Štúdia z Cardiffskej metropolitnej univerzity zistila, že sexepíl mužov v luxusnom byte bol hodnotený vyššie ako muži v kontrolnej skupine.

Muži, ktorí na obrázkoch pôsobili ako z lepšej spoločnosti, čo dokazovalo okolité zabezpečenie a aj ich výzor a oblečenie, získali u žien viac bodov a lepšie hodnotenia vo všetkých skúmaných oblastiach.

Ak nemáte k dispozícii luxusné auto alebo byt, určite sa obliekajte na úrovni. Vhodné je obliekať sa o úroveň vyššie, ako zastávate v práci. Ak ste vedúcim oddelenia, obliekajte sa ako riaditeľ odboru. Aj týmto spôsobom sa opticky zaradíte do vyššej spoločnosti.

 

Vyzerajte staršie

Psychológovia tento trik nazývajú „efekt Georgea Clooneyho“.

Štúdia s 3 770 dospelými naznačovala, že ženy často uprednostňujú starších mužov pred mladšími. Potom, čo sa  ženy stali finančne nezávislými, vyjadrovali sa, že starší muži majú vyšší sexepíl ešte častejšie ako predtým.

„Myslíme si, že to naznačuje, že väčšia finančná nezávislosť dáva ženám väčšiu dôveru vo výber partnerov, a priťahuje ich k silným a príťažlivým starším mužom,“ uviedla vo vyhlásení vedúca autorka a psychologička University of Dundee Fhionna Moore.

Evoluční psychológovia tvrdia, že mladšie ženy a starší muži môžu spolu založiť rodinu. Je to vďaka plodnosti mužov, ktorá sa môže predĺžiť ďaleko do druhej polovice života. Plodnosť u žien však trvá iba od puberty do menopauzy. Starší muži majú takisto viac príležitostí na zhromažďovanie zdrojov a zvyšovanie svojho postavenia.

 

Pestujte strnisko

V štúdii od výskumných pracovníkov z University of New South Wales nechali vedci 177 mužov a 351 žien hodnotiť mužov na obrázkoch. Títo muži boli vyobrazení v štyroch alternatívach: hladko oholení, jemné strnisko, husté strnisko alebo brada. Účastníci hodnotili u zobrazených mužov viacero znakov vrátane príťažlivosti.

rsz_image1(102)

Výsledky ukázali, že pre ženy bolo najsexy dĺžkou brady husté strnisko.

"Zarastené tváre korelujú nielen so zrelosťou a mužnosťou, ale aj s dominanciou a agresivitou," píšu autori výskumu Barnaby J. Dixson a Robert C. Brooks. Ako dodávajú, najviac sexy je stredná úroveň bradatosti.

 

Majte svaly (ale nie príliš veľké)

V štúdii z Kalifornskej univerzity v Los Angeles sa 286 žien pozeralo na fotografie mužov bez rukávov. Označovali tých, ktorí vyzerali, že by boli najlepšími dlhodobými a krátkodobými partnermi.

Výsledky ukázali, že ženy chcú častejšie krátkodobé vzťahy s mužmi, ktorí mali veľké svaly.

 

Je tu funkčný evolučný signál?

Charakteristika, akou je svalová sila, je „narážkou na gény, ktoré zvyšujú životaschopnosť potomkov alebo reprodukčný úspech“, tvrdia autori David A. Frederick a Martie G. Haselton.

Frederick a Haselton však odhalili ďalšie zistenie: Menej svalnatých mužov považovali ženy za vhodnejších na dlhodobé vzťahy. Takže ak vyhľadávate krátkodobé romániky, udržiavajte si veľké svaly.  Ak hľadáte dlhodobý vzťah, možno bude lepšie v posilňovni to nepreháňať.

 

Správajte sa vľúdne

Jedným z najlepšie zdokumentovaných nálezov v psychológii je takzvaný „halo efekt“ (efekt svätožiary), stav, keď podvedome považujeme jeden aspekt človeka za zástupcu pre jeho celkový charakter. Preto si napríklad myslíme, že krásni ľudia sú dobrí vo svojej práci, aj keď to vôbec nemusí byť pravda.

Ako poznamenáva psychológ a spisovateľ Scott Barry Kaufman, halo efekt funguje aj iným spôsobom.

V jednej čínskej štúdii sa viac ako 100 mladých ľudí pozeralo na obrázky mužských a ženských tvárí a hodnotilo ich príťažlivosť. Každá zobrazená tvár bola označená slovom, ktoré opisovalo buď pozitívnu osobnostnú črtu - napríklad láskavosť alebo úprimnosť - alebo negatívnu osobnostnú črtu, napríklad zlobu alebo malichernosť.

Výsledky ukázali, že ľudia s pozitívnymi črtami boli hodnotení atraktívnejšie.

„Aj keď krása je hodnotením telesným, neexistuje dôvod, prečo by hodnotenie krásy malo byť čisto fyzické,“ píše Kaufman, čo znamená, že sa môžete zdať atraktívnejší, ak sa budete chovať krásne - teda príjemne a milo.

 

Noste červenú

V medzikultúrnej štúdii s účastníkmi z Číny, Anglicka, Nemecka a USA vedci zistili, že ženy najviac priťahujú muži, ktorí nosia červenú farbu.

V jednom experimente zo štúdie sa 55 žien pozeralo na farebnú fotografiu muža v červenej alebo zelenej košeli a potom ohodnotilo jeho príťažlivosť.

Keď mal na sebe červenú košeľu, bol tento muž hodnotený ako oveľa atraktívnejší. Výsledky boli podobné, keď vedci porovnali červené tričko s inými farebnými košeľami.

Je zaujímavé, že účastníčky si zvyčajne neuvedomovali, že farba oblečenia muža ovplyvňovala ich vnímanie jeho príťažlivosti.

 

Vyzerajte hrdo

V štúdii University of British Columbia nechali vedci takmer 900 dospelých prezerať si fotografie jednotlivcov opačného pohlavia online.

rsz_image3(114)

Vedci špecificky porovnávali vnímanie ľudských tvárí vyjadrujúcich hrdosť, šťastie, hanbu a neutralitu (emócie za výrazom na fotografii boli identifikované). Výsledky ukázali, že pre ženy je najpríťažlivejším výrazom na mužskej tvári hrdosť.

Noste sa teda so vztýčenou hlavou.

Pre informáciu, najmenej príťažlivý na mužských tvárach bol výraz šťastia.

 

Predveďte svoje jazvy

Jazva na brade, ku ktorej ste prišli pri páde z bicykla, zvyšuje vašu atraktivitu a posilňuje váš sexappeal.

Vedci z Liverpoolskej univerzity a univerzity v Stirlingu urobili fotografie 24 mužov a 24 žien. Digitálne manipulovali s polovicou snímok, takže subjekty vyzerali, že majú jazvy na tvári - napríklad čiara na čele osoby po úprave vyzerala ako výsledok zranenia.

Výskumníci potom prijali ďalšiu skupinu asi 200 heterosexuálnych mužov a žien, aby u zobrazených osôb na základe príťažlivosti ohodnotili, či sú vhodné pre krátkodobé aj dlhodobé vzťahy.

Výsledky ukázali, že muži s jazvami boli atraktívnejší a ohodnotení ako vhodnejší pre krátkodobé vzťahy v porovnaní s mužmi bez jaziev.

Ženy boli naopak vnímané ako rovnako atraktívne bez ohľadu na to, či mali zjazvené tváre.

 

Rozosmejte svoju partnerku

Viaceré štúdie naznačujú, že ženy viac priťahujú muži, ktorí ich vedia rozosmiať. Je zaujímavé, že muži vo všeobecnosti nie sú viac priťahovaní ženami, ktoré ich vedia rozosmiať.

rsz_image2(109)

 

V štúdii uverejnenej v časopise Evolution and Human Behavior (Výskum a ľudské správanie) vedci požiadali vysokoškolských študentov, aby uviedli, do akej miery si cenia partnera, ktorý ich dokáže rozosmiať a do akej miery si cenia vlastnú schopnosť rozosmiať svojho partnera alebo partnerku.

Výsledky ukázali, že ženy ocenili tak zmysel pre humor u svojho partnera, ako aj vlastnú schopnosť rozosmiať svojho partnera; muži si cenia iba svoju vlastnú schopnosť rozosmiať svoju partnerku.

 

Aplikujete vedecké zistenia na seba?

Takže, ktorí muži majú najväčší sexappeal? Sú to tí, ktorí pôsobia starší, ako naozaj sú, s veľmi distingvovaným správaním, ktoré sa hodí k ich postaveniu vo vyššej spoločnosti, so stredne hustým strniskom a v rámci možností, v košeli červenej alebo bordovej farby.

Skúste tieto vedecké zistenia aplikovať a dajte nám vedieť v komentároch pod článkom, ako u vás zafungovali.