Ako sa menila pánska móda posledných 100 rokov?

Keď sa pozrieme do histórie, je fascinujúce čo sa nosilo v minulosti a ako sa to prelína až do súčasnosti. Pripravili sme pre vás zhrnutie najdôležitejších módnych trendov, ktoré hýbali pánskou módou posledných 100 rokov.

 

1900 - 1919

Na prelome storočia začali mnohí muži nosiť pánsky oblek strednej triedy, ktorý bol určený pre širšie vrstvy. Vznikol v Anglicku a bol protikladom dovtedy honosných frakov či večerných oblekov z 19. storočia.

1

Väčšina oblekov zo začiatku 20. storočia pozostávala z troch kusov: saka, nohavíc a vesty. Muži nosili počas dňa "denné" saká, čo boli vlastne saká s asymetricky zaobleným chvostom. Tieto saká boli často spárované s podobnými jednofarebnými, prípadne pruhovanými nohavicami.

K dispozícii mali často aj večerné obleky, ktoré pozostávali z honosnejších látok v tmavších farbách. Podobne ako u žien, aj tu platilo pravidlo, že bohatší muži prezliekli svoj oblek podľa okolností aj niekoľkokrát za deň.

Okolo roku 1910 rastie obľuba ľahších látok a jednoduchších oblekov. Neskôr začínajú dominovať jednoradové obleky s úzkymi klopami a vysokým zapínaním, ktoré sú skombinované s rovnými nohavicami.

historia-panskej-mody

Košele s golierom Button-down boli zvyčajne v pastelových farbách, prípadne prúžkované s golierom so zaoblenými špicmi, tzv. Club golier. Je dôležité spomenúť, že goliere boli odnímateľné, pretože vyžadovali častejšie čistenie ako samotné košele. Okrem toho ich bolo možné v prípade zničenia jednoducho vymeniť. Častým doplnkom bol klobúk alebo dvojfarebné topánky.

 

1920 - 1929

Obdobie džezu a povojnový optimizmus so sebou priniesli jednoduchšie, štíhlejšie a jasnejšie obleky. Svetlejšie farby nahradili čiernu, tmavosivú a tmavomodrú farbu, ktorá dominovala predošlé dekády. Obleky stratili svoje výrazné ramenné vypchávky a muži začali nosiť priliehavejšie saká. Kravaty sa vo veľkom začali nosiť z úpletu, ktorý nahradil dovtedy používaný hodváb. Veľkú obľubu tiež zaznamenávajú motýliky.

3

V polovici 20. rokov sa košele s Club golierom stali nevyhnutnou súčasťou každého gentlemana. Biele pruhované košele z predchádzajúceho obdobia boli nahradené explóziou farieb. Rástla obľuba rôznych kravatových uzlov, čím si vyžiadal úpravu aj golier košele, ktorý bol nahradený špicatými špičkami. Bolo to obdobie vzrušenia, hospodárskeho rastu a zrodu Hollywoodu.

4

Výraznú obmenu zaznamenali aj pánske nohavice. Nižší sed zapríčinil, že muži začali namiesto trakov nosiť opasky. Zaujímavé je, že kým sa v tomto období sako zužovalo, nohavice sa skôr rozšírili a získali na objeme.

 

Klobúky boli nutnosťou

Doplnok, ktorý musel mať v 20. rokoch minulého storočia každý gentleman, bol dobre sediaci klobúk. Počas letných mesiacov boli obľúbené slamené klobúky, naopak v zime sa tešili popularite mäkké plstené klobúky. S nástupom automobilizmu sa do popredia dostávajú ploché čiapky z tvídu alebo vlny, kožené bundy a biele hodvábne šatky.

 

1930 - 1939

Výrazná udalosť, ktorá ovplyvnila aj módu, bola Veľká hospodárska kríza. Prepukla v roku 1929 a v rôznych krajinách trvala rôzne dlho. Zníženie výroby odevov a látka na prídel, viedli k reštrukturalizácii pánskych oblekov v snahe udržať štýl, napriek znižovaniu nákladov.

5

Veľkú obľubu si získava tzv. "superman" silueta - široké ramená, úzky pás a klinovité nohavice. Saká mali veľmi široké, špicaté a pretiahnuté klopy, ktoré ešte viac zdôrazňovali širokú siluetu nositeľa. Pánske obleky mali úzky pás, aby sa čo najviac ušetrila látka a väčšinou boli v tmavších farbách. Jasné a pastelové farby sa v tomto ťažkom období považovali za neprimerané. Medzi látkami dominovali vlna, tvíd, ľan alebo flanel.

6

Pás nohavíc sa opäť posunul trochu vyššie, čím vznikol stĺpový efekt nohavíc. Výrazným prvkom sa stali silno lisované záhyby (puky), ktoré sa nachádzali na prednej strane nohavíc.

Ak vás táto téma zaujala, prečítajte si viac v článku: TOP 10 najväčších kríz v histórii ľudstva.

 

1940 - 1949

Mnohí považujú toto obdobie za poslednú dekádu skutočne gentlemanského štýlu a elegancie. V spoločnosti, ktorú výrazne ovplyvňovala vojna prevládalo prísne prideľovanie látok a silnejúci dopyt po praktickosti v móde.

7

Z mužských odevov vymizla výraznosť a extravagancia, akékoľvek výrazné prvky boli totiž vnímané veľmi negatívne. Všetky textílie bolo potrebné rezervovať na pomoc tým, ktorí boli v uniforme. Výsledkom bolo, že obleky boli často ušité bez vesty, vreciek a s jednoduchými nohavicami bez spodného lemu. Muži, ktorí zostali doma, ďaleko od fronty, sa snažili vyzerať čo najjednoduchšie s malými alebo žiadnymi ozdobnými prvkami.

Po vojne zažila pánska móda malé oživenie, nikdy však už nedosiahla noblesu minulosti. Vrátili sa dvojradové vesty, živšie farby, ako aj širšie nohavice. Veľkým povojnovým hitom sa stali ručne maľované hodvábne kravaty.

 

1950 - 1959

Na začiatku tejto dekády bola pánska móda poznačená jednoduchosťou. Prevládali tmavé vlnené obleky v decentných variáciách. S nástupom studenej vojny bolo typické hlavne v USA, že všetci muži chceli vyzerať ako dobrí Američania, preto vyzeral skoro každý muž rovnako. Obleky stratili svoje ramenné vypchávky, kravaty boli užšie, goliere košieľ, ale aj klobúky boli nenápadnejšie.

8

Postupom času sa 50. roky stali uvoľnenejšie. Rástla popularita cestovania a športu, aj móda sa prispôsobovala týmto záujmom. Neformálne športové oblečenie, ako polo tričká alebo krátke nohavice získavali na popularite.

9

Okrem toho slnečné okuliare, ktoré sa dovtedy považovali za luxusný predmet, stali dostupnejšími, a preto rástla ich popularita. Okuliare v štýle Wayfarer alebo Clubmaster nosili všetci počas celého desaťročia.

 

Mladá rebélia

Pre mladú generáciu boli 50. roky v móde nudné a veľmi strojené. Bolo to obdobie pomády do vlasov, kedy každý správny rebel nosil koženú bundu, rifle, biele alebo čierne tričko a conversky. Presne tak vtedy vyzeral Elvis Prestley, Marlon Brando či James Dean, ktorým sa chceli podobať všetci.

10

 

1960 - 1969

Mnohí považujú 60. roky za revolúciu v pánskej móde. Formalita išla do úzadia, začínajú prevládať obtiahnuté nohavice, kvetované košele, široké klopy na sakách.

11

V elegantnej móde sú typické úzke saká aj nohavice, vesty takmer úplne vymizli. V tejto dobe sa stala populárnou britská hudobná scéna, ktorej dominovali Beatles. A tak všetci chceli vyzerať ako oni - biela košeľa a tmavá kravata, prípadne obtiahnutý rolák, sako alebo kabát.

 

1970 - 1979

Móda 70. rokov vyzerala ako z úplne inej planéty, boli to šialené roky. Štýly, ktorým by ste sa pred desiatimi rokmi ešte smiali, sa stali extrémne populárne.

12

Na trh sa dostali syntetické látky, s ktorými výrazne klesli aj ceny. Doprava sa stala dostupnejšou, a tak už nič nebránilo rýchlemu rozšíreniu často krátkodobých módnych trendov.

Všetky farby a najlepšie dohromady, zvonové nohavice, topánky na platforme, to bol mužský vzhľad tejto dekády. Umocnený bol filmom Horúčka sobotňajšej noci, kde predviedol svoje tanečné umenie John Travolta.

 

1980 - 1989

Osemdesiatky pokračujú v trende neformálnosti, odev bol však oproti predchádzajúcej dekáde o niečo viac utlmený a menej výstredný. Popularitu si získavajú tepláky a mikiny s nápismi klubov NFL a športové tenisky ako Nike Air Jordan.

13

Ak nemal muž na sebe teplákovú súpravu Adidas alebo Nike, tak zvyčajne nosil džínsovú bundu, flanelovú košeľu s dlhým rukávom a levisky (Levi's). Čo sa týka oblekov, tie sa prekvapivo držali decentnejších farieb, často s úzkymi pletenými kravatami, avšak boli voľné a na dnešné pomery veľké (až oversized).

Mladá generácia bola silno ovplyvnená hudobnou scénou, ktorá získavala na extrémnej popularite - Hip-hop. The Beastie Boys alebo Tupac Shakur udávali trendy, ktorým prevládali mikiny s kapucňou, šiltovky a bomber bundy. Samozrejme všetko o číslo-dve väčšie. A hrubé reťaze, tie nemohli chýbať.

 

1990 - 1999

V 90. rokoch minulého storočia došlo k ďalšej veľkej transformácii v pánskej móde. Muži v podstate vylúčili všetky trendy zo 60., 70. a 80. rokov. V kurze bol hlavne Casual štýl.

14

Celá pánska móda bola ovplyvnené prevažne dvomi mládežníckymi subkultúrami - hip-hop a grunde. Tričká, kraťasy, džínsy, tenisky, miniky, kožené bundy, tetovania a piercing boli hlavné znaky tejto dekády. Výrazne sa ustupuje od formálneho štýlu k uvoľnenému, casual štýlu.

 

2000 - 2010

Začiatkom nového milénia došlo k rýchlemu nárastu fenoménu tzv. fast fashion. Vďaka globalizácii a schopnosti znižovať náklady prostredníctvom outsourcingu mohli značky ako H&M, Zara a Forever 21 rýchlo napodobniť trendy z prehliadkových mól za zlomok ceny. Módne trendy skracujú svoju životnosť a každý si môže dopriať nový módny kúsok a značne pri tom ušetriť.

15

Dominantné boli roztrhané džínsy, vojenské motívy a tričká a mikiny s veľkými 3D nápismi. Medzi populárne farby sa zaradili béžová, hrdzavá či olivovo zelená. Muži začali nosiť džínsy s nízkym sedom, cargo nohavice (s vreckami naboku), svetlé polo tričká a button-down košele s kockami či károm. Medzi najvýraznejšie doplnky, ktoré medzi mužmi získali obľubu, môžeme zaradiť žabky (Flip-flops).

 

2010 - 2015

Tieto roky sa vyznačujú oživením tzv. prep štýlu z 20. rokov spolu s masívnym nárastom rýchlej módy (fast fashion) a globalizácie. Trendom sa stáva Smart Casual štýl bok po boku s hipsterskou módou. Kto by si nepamätal slamený klobúk, tzv. fedoras alebo ruky plné náramkov s najrôznejšími spirituálnymi myšlienkami?

16

 

Za posledných 100 rokov sme sa dostali od obliekania pre vyjadrenie svojho postavenia až po obliekanie pre vyjadrenie svojej osobnosti. Pánska móda sa veľakrát výrazne zmenila, bola ovplyvnená hudbou, vojnou, hospodárstvom, gangami, celebritami, ale aj športom alebo televíziou. Čo ovplyvnilo v móde vás? Napíšte nám do komentára pod článkom.

Zdroj obrázkov: Pinterest, Fashion History Timeline, Vintage Dancer, Vintage Everyday, Hollister