6 pravidiel štýlového muža, alebo čo by otcovia mali naučiť svojich synov

Predstava, že otec svojho syna učí, ako sa vhodne a štýlovo obliecť, je do istej miery staromódna. Vkus je vecou osobnosti a jeden meter neplatí na všetkých. Aj napriek tomu existuje niekoľko dôležitých zásad, ktorých sa pri budovaní šatníka oplatí držať. Spísali sme pre vás pravidlá, ktoré platia celé generácie a myslieť by mal na ne každý muž, ktorý si potrpí na eleganciu a štýl.

 

Na štýle skutočne záleží

Túto vetu len málokedy nájdeme v poučkách. Obliekať sa treba podľa vlastnej chuti alebo príležitosti, v ktorej sa ocitneme a vlna originálneho vkusu môže pokojne odznieť v momente, keď zatvoríme dvere svojej domácnosti. Pravdou však zostáva, že platí staré známe „šaty robia človeka“ a každý každého posudzuje podľa vzhľadu. Možno len do určitej miery a bez vysokých nárokov, no dojem, ktorý v ľuďoch vyvolávate, netreba zanedbať. Platí to na obchodných stretnutiach aj v širšom rodinnom kruhu. Nemyslite si, že vo voľnom čase môžete zabudnúť na všetko, čo o móde viete, a váš imidž zostane dokonalý. Obliekajte sa tak, aby vás brali vážne v práci aj na dovolenke.

Košele a nohavice Stevula

 

Kvalita nikdy nesklame

Aj vy sa nazdávate, že kedysi bola móda poctivejšia? Je to z veľkej časti pravda. Len máloktorý kúsok oblečenia, ktorý kúpite v nákupnom centre je rovnako kvalitný, ako to oblečenie, ktoré zdedíte a sami nosíte ešte desiatky rokov. Ich výnimočnosť spočíva v ich kvalite. Je predsa úplne jedno, aké krásne a pohodlné vaše košele sú, alebo kto vám ich daroval, ak nie sú kvalitné a po roku sa s nimi dá akurát tak utierať podlaha. Len precízne spracované košele z kvalitných materiálov, ktoré vyzerajú po mnohých praniach ako nové, vám skutočne prirastú k srdcu.

Košele Stevula

 

Zbavte sa zbytočností

Na to, aby ste do ulíc vyšli dobre oblečení, nepotrebujete veľa. Vyhoďte zo skrine všetko, čo vám nesedí. Všetko príliš tesné alebo voľné, všetko deravé, čo sa nedá zachrániť a všetko, čo sa rýchlo krčí alebo priveľmi žmolkuje. Keď budete nakupovať nové (kvalitné) kúsky, myslite na to, aby sa dali ľahko kombinovať s tým, čo už v skrini máte. Naučte sa, ako zladiť košeľu s kravatou, podľa čoho vybrať strih nohavíc a ako má sedieť tričko vašej veľkosti. Podľa toho aj nakupujte. S kvalitnými kúskami v šatníku, ktoré vám navyše výborne sadnú a budú navzájom ladiť, neurobíte nikdy krok vedľa.

 

Majte vo veciach poriadok

Ak sa chcete obliecť štýlovo na každú príležitosť bez toho, aby ste pred zrkadlom strávili dlhý čas, svoj šatník čo najlepšie zorganizujte. Oddeľte oblečenie na doma od toho na špeciálnu príležitosť, roztrieďte oblečenie podľa farby, strihu a sezóny. Získate tak jasný prehľad v tom, čo doma máte. To isté platí aj o doplnkoch. Prejdite všetky svoje opasky, kravaty aj šály. Čím väčší prehľad a poriadok budete v skrini mať, tým jednoduchšie pre vás bude vyskladanie dokonalého outfitu.

Výber kravaty

 

V zľave nakúpte iba ak sa to skutočne oplatí

Plagáty s nápisom „výpredaj” vidíme v obchodoch na konci každej sezóny. Takéto výpredajové ceny sú však málokedy hodné nákupu. Hlavne v prípade, že ste daný kúsok kúpiť ani neplánovali a motivuje vás až pohľad na „pôvodnú cenu”. Tá je často nafúknutá, aby ste mali pocit, že ušetríte viac. Ako teda zistíte, či je niektorá z ponúk naozaj výhodná? Ak ste sa za tými nohavicami alebo kabátom obzerali už skôr a cena bola skutočne o sľúbené percentá vyššia, máte šťastie. Ak nakupujete online, porovnajte priemerné ceny podobných produktov (v rovnakej kvalite a z rovnakého materiálu) a rozhodnite sa, či je akcia skutočne výhodná. Ak áno, šancu nepremárnite.

Pánske košele

 

Starajte sa o svoje oblečenie

Údržby a opravy sú väčšinou lacnejšie než kúpa nového. Platí to aj o oblečení. Najmä o formálnom oblečení, oblekoch, o kabátoch aj obuvi. Zistite, ako sa starať o košele a ďalšie druhy oblečenia, aby vaše obľúbené kúsky vydržali v čo najlepšom stave. 

Ak v niečom chcete uspieť, potrebujete prax. Platí to aj o obliekaní a osobnom štýle. Každá zmena vyžaduje čas a vy by ste sa nemali vzdávať. Začnite tým, že si dáte zašiť všetko, čo sa pára a vyhodíte to, čo ste na sebe nemali už dva roky. Uvidíte, že sa budete cítiť lepšie.