Button-Down košele

Napriek rýchlym trendom v móde platí, že niektoré časti oblečenia sú skutočné klasiky a nikdy nevyjdú z módy. Čierny oblek, jednoduché biele tričko alebo tmavé džínsy. Medzi takéto kúsky môžeme zaradiť aj veľmi obľúbený typ košele s golierom Button-Down. Nosia ich už celé desaťročia úplne všetci, od športovcov a politikov až po celebrity.

Button-down košele pánske 

Odkiaľ sa vzala popularita button-down košieľ?

Traduje sa, že príbeh známej button-down košele začal niekedy koncom 19. storočia v Indii, kedy hráči konského póla nosili polo tričká a košele s golierom. Pri športe neustále zápasili s tancujúcim golierom, a tak aby ho udržali na mieste, prišili si na jeho konce gombíky. Neskôr sa tento úbor aj so samotným pólom dostal aj do Anglicka.

Hráči konského pólaZdroj: Pinterest

Počas jednej z ciest po Anglicku si americký galantér John. E. Brooks, zo slávnej firmy Brooks Brothers, zašiel aj na zápas v póle. Okamžite si všimol, že niektorí hráči si na golier prišili gombíky, aby ho udržali na mieste. Toto sa mu natoľko zapáčilo, že po návrate do USA firma Brooks Brothers začala vyrábať košele s golierom s gombíkmi. V roku 1896 tak vznikla ikonická Button-Down košeľa. Táto košeľa sa stala jednou z najúspešnejších košieľ histórie firmy Brooks Brothers.

Spočiatku košele Button-Down nosili bohatí muži ako formálny odev, neskôr si veľkú obľubu získala medzi športovcami, Hollywoodskymi hviezdami, ale až bežnými ľuďmi.

 

Ako a s čím nosiť Button-Down košele

Preskočme rovno do dnešnej doby a ihneď zistíme, že tento typ košele visí azda v každom pánskom šatníku. A vôbec sa nedivíme. To, čo robí Button-Down košele také nadčasové, je ich všestrannosť.

V našich podmienkach sú skôr vnímané ako voľnočasové košele, prípadne Smart Casual, avšak v anglicky hovoriacich krajinách ich bežne muži nosia aj do obleku, hlavne počas dňa.

Určite si túto košeľu môžete obliecť všade tam, kde pôjdete bez kravaty. Či už do práce alebo na večierok. Pripojiť môžete aj neformálne sako, tzv. blejzer. Tieto košele sa perfektne hodia aj k džínsom alebo k chinos nohaviciam.

Ako nosiť Button-down košeleZdroj: Pinterest

Ak chcete pôsobiť o niečo formálnejšie, môžete svoj outfit doplniť o pletenú kravatu. Aj pri výbere kravaty platí, že sa k tomuto golieru najviac hodia menej formálne varianty.

 

Vlastnosti goliera Button-Down

Všetky goliere na košeliach by mali byť žehlené, no Button-Down košele sú pomerne mäkké a tvárne. V niektorých prípadoch bude potrebná trocha škrobu, aby boli špičky goliera ploché. Zvyšok goliera po obvode krku by mal zostať mäkký. Rozhodne by ste nemali mať pocit, že nosíte formálnu štruktúrovanú košeľu. Možnosťou je aj výber košele s úpravou Non-iron alebo Easy Care pre zjednodušenie starostlivosti.

Pri nákupe button-down košele sa uistite, že gombíky na golieri sú vyrobené z kvalitného materiálu a sú ku košeli pevne prišité. Ak si košeľu oblečiete s ležérnou kravatou a športovým sakom, budú to jediné viditeľné gombíky na celej košeli. Nachádzajú sa blízko vašej tváre, čo na ne pritiahne ešte viac pozornosti. Gombíky na golieri majú byť pri nosení vždy zapnuté.

Button-down košele STEVULA

 

Kedy sa Button-Down košeľa nehodí?

Určite nechajte túto košeľu doma, ak sa chystáte na večernú akciu. Vtedy si oblečte čierny oblek a košeľu s golierom bez gombíkov. To isté platí aj pokiaľ máte v rukách pozvánku s dress kódom Black tie či Business Formal. To sú formálne udalosti, počas ktorých by ste mali nosiť formálny odev.

Košele s golierom Button-Down sú medzi nami už vyše 100 rokov a za tú dobu si získali obrovskú popularitu. Od hráčov póla až po generálnych riaditeľov korporácií po celom svete. Vyberte si svoju novú Button-Down košeľu ešte dnes.

 

Výber z našej ponuky Button-Down košieľ