Ako kombinovať košeľu a kravatu

Niektorí z nás vedia kombinovať vzory a farby prirodzene, niektorí s tým majú ťažkosti. Nie je to však nič zložité. Kombinácia kravaty a košele vytvára priestor pre kreativitu každého gentlemana. Kombinovať nemusíte iba jednofarebné košele s jednofarebnými kravatami. Spolu si ukážeme, ako zladiť farby a vzory na košeliach a kravatách.

Kombinovanie košele a kravaty

 

Jednofarebná kravata a jednofarebná košeľa

Kombinácia jednofarebnej košele a kravaty je najjednoduchšia a vidíme ju veľmi často. Ak používate základné farby košele ako biela, bledomodrá alebo ružová, môžete k nim zvoliť v podstate ľubovoľnú farbu kravaty. Dôležité je spájať farby, ktorých kombinácia je na pohľad príjemná a zachovať tak spoločné ladenie farieb.

Vyhnite sa kombinovaniu farieb, ktoré sú si veľmi blízke alebo rovnaké. Napríklad nekombinujte svetlomodré košele s belasými kravatami. Už vôbec nenoste kravatu rovnakej farby, akej máte košeľu. Ak si nie ste istí výberom správnych farieb, držte sa jednoduchého pravidla: so svetlou košeľou kombinujte tmavšie kravaty a naopak.

 Kombinovanie jednofarebnej košele a kravaty

 

Jednofarebná kravata a vzorovaná košeľa

Kombinovanie vzorovanej košele a jednofarebnej kravaty chce trochu viac citu pre módu, ale na druhej strane je to najjednoduchšia kombinácia, čo sa vzorov týka. Myslite na to najdôležitejšie: farba kravaty by mala ladiť s jednou alebo viacerými farbami, ktoré nájdete na vašej košeli.

Na obrázku nižšie perfektne ladí tmavomodrá kravata s tmavomodrým károvaným vzorom na košeli. Funguje to rovnako dobre aj na opačnom princípe, kedy je vzorovaná kravata na jednofarebnej košeli.

 Jednofarebná kravata a vzorovaná košeľa

 

Vzorovaná kravata a jednofarebná košeľa

Na ďalšom príklade môžete vidieť, že tento princíp funguje aj opačne. Vzorovaná kravata na jednofarebnej košeli vyzerá najlepšie, ak je kravata jednej z farieb, ktorú nájdete na vzore košele. Ak nevlastníte presnú farebnú kombináciu košele a kravaty, kombinujte podobné odtiene.

 Vzorovaná kravata a jednofarebná košeľa

 

Vzorovaná kravata a vzorovaná košeľa

Základné kombinácie sme si objasnili, teraz je čas prejsť k pokročilejším. Kombinovanie vzorov nie je tak zložité, ako sa zdá. Mnoho mužov sa tomu bude brániť, ale pri dodržaní jednoduchých pravidiel posunú svoj outfit na úplne inú úroveň.

 

Základné pravidlá kombinovania vzorov na košeli a kravate

  1. Vyhnite sa kombinovaniu rovnakých vzorov - ak nosíte bodkovanú košeľu, nekombinujte ju s bodkovanou kravatou.
  2. Vzor na kravate by mal byť väčší a výraznejší ako na košeli - kravata sa širokými pásikmi bude ladiť s košeľu s úzkymi pásikmi, veľké kocky budú pasovať k malým kockám a podobne.
  3. Skombinujte detail na kravate s dominantnou farbou na košeli - nájdite prevládajúcu farbu na košeli a dolaďte kravatu, ktorá má vzor v rovnakej farbe.

 

Príklad bodkovanej kravaty, ktorá výborne ladí s kockovanou košeľu. Aj keď je tu kombinácia rôznych typov vzorov, nebije do očí. Svetlomodrý vzor na košeli farebne ladí s tmavomodrou kravatou.

Vzorovaná košeľa a vzorovaná kravata

 

Košeľa s jemným károm výborne ladí s kravatou s výraznými pruhmi. Menšie kocky na košeli vytvárajú tlmený podklad pre výraznejšie prúžky na kravate. Pruhy na kravate ladia aj s farbou kociek na košeli.

Vzorovaná kravata na vzorovanej košeli

 

Ako posledný príklad kombinácie vzorov sme si pre vás pripravili prúžkovanú košeľu s kockovanou kravatou. Pásiky (prúžky) na košeli sú dostatočne jemné na to, aby sa nebili s plným vzorom na kravate. Striedanie diagonálnych línií na kravate a vertikálnych na košeli zároveň nespôsobuje optickú ilúziu zlievania sa vzorov.

Prúžkovaná košeľa s kockovanou kravatouZdroj obrázkov: pinterest.com

 

Vyberte si novú kravatu z našej ponuky:

Všetky kravaty