Zapínanie gombíkov na saku

Aký je jeden z najväčších prehreškov v etikete pánskej módy? Zapínanie spodného gombíka na saku. Je tak rozšírený, že ak sú vo vašom okolí teraz oblečení muži v obleku, určite má polovica z nich zapnuté všetky gombíky.

 

Zlaté pravidlo, ktoré by ste mali dodržať, je pritom veľmi jednoduché. Spodný gombík na saku vždy ponechajte rozopnutý. Možno si hovoríte: prečo by tam teda bol nejaký gombík, ak ho nemám zapínať? Odpoveď na túto otázku je celkom zaujímavá.

 

Príliš tučný kráľ Edward VII

Občas býva príbeh o kráľovi Spojeného kráľovstva Edwardovi VII spochybňovaný ako výmysel, avšak historici z oblasti módy potvrdili, že je pravdivý. Edward VII bol pri moci v rokoch 1906 až 1910 a mal poriadne veľký apetít. Hovorí sa, že jedol dvanásťkrát denne plnohodnotné jedlo, nepohrdol dobrou whisky, za deň vyfajčil 20 cigariet a 12 cigár.

V tejto dobe boli obleky veľmi populárne no kráľ bol príliš tučný na to, aby si zapol všetky gombíky. Spodný gombíky teda nechal rozopnutý. Stal sa však terčom posmeškov, a tak nechal tento prípad súdne prešetriť. Súd z úcty k nemu (a možno na jeho naliehanie) vyhlásil, že všetci občania Anglicka a priľahlých oblastí musia nosiť rozopnuté spodné gombíky na svojich sakách či vestách. Nakoniec sami uznali, že je to omnoho pohodlnejšie.

Kráľ Edward VIIZdroj: Wikemedia Commons (kráľ Edward VII vpravo)

Pravdou je, že Edward VII nastavil tento trend nie iba kvôli svojej hmotnosti. Obleky (a hlavne saká) sa v tej dobe stali tak populárnymi, že ich nosili džentlmeni aj pri jazde na koni.

V roku 1906 bolo prvýkrát predstavené jednoradové sako s tromi gombíkmi, tak ako ho poznáme dnes. Bolo určené pre voľnočasovejšie nosenie, malo voľnejší strih, takže bolo vhodné pre jazdu na koni a držanie oprát. Kráľ usúdil, že je vhodné rozopnúť si aj vrchný gombík, pre lepšie pohodlie, nie však všetky naraz. Otvorené sako, ktoré veje vo vetre, nepôsobí elegantne.

Toľko z histórie. Ako to so zapínaním saka vyzerá dnes, to sme pre vás pripravili v názornej ukážke nižšie.

 

Jednoradové sako

Jednoradové sako môže mať jeden, dva alebo tri gombíky. Výnimočne môže mať aj 4 či 5 gombíkov. Pri jednom gombíku je to jasné, vždy ho zapínajte. Pri dvojgombíkovom saku zapínajte iba vrchný gombík, spodný vždy nechajte rozopnutý.

Zapínanie jednoradového sakaZdroj: Pinterest

Ak si obliekate sako s 3 gombíkmi, spodný nechajte vždy rozopnutý. Zapínajte stredný gombík a môžete (ale nemusíte) zapnúť aj vrchný gombík. V tomto prípade je výber iba na vás.

 

Dvojradové sako

Existuje viacero druhov dvojradového saka, no najčastejšie sa vyskytujúce je sako so šiestimi gombíkmi. Usporiadané sú po troch gombíkoch pod sebou, v dvoch radoch vedľa seba. Zo šiestich gombíkov, ktoré môžeme z vonku vidieť sa reálne dajú zapnúť len dva - stredný a spodný, ktoré máme po pravej ruke. Zapínajte len stredný gombík, spodný ostáva rozopnutý.

Zapínanie gombíkov na dvojradovom sakuZdroj: Pinterest

V dvojradovom saku máte navyše gombík na vnútornej strane saka. Vždy ho zapínajte, slúži na to, aby vám sako lepšie sedelo a držalo si svoj tvar.

Skrytý gombík na dvojradovom sakuZdroj: gentscode.sk

 

Kedy je vhodné nosiť sako rozopnuté

Jednoradové sako môžete pri menej formálnej príležitosti nechať rozopnuté. Platí to najmä v prípade, že sedíte za stolom alebo v aute. Gombík si však zapnite ak prednášate prípitok, s niekým sa zoznamujete alebo vystupujete na pódiu. Pravidlá spoločenskej etiky hovoria, že sako sa v spoločnosti zásadne nevyzlieka. Ak sa však ocitnete v situácii, kde je sako vašou osobnou voľbou, no nevyžaduje ho dress kód, môžete si ho rozopnúť aj odložiť.