Cocktail dress code

Dostali ste pozvánku, na ktorej je uvedený dress kód Cocktail Attire? Nemusíte sa chytať za hlavu, v tomto článku vám všetko vysvetlíme a poradíme, čo si na túto príležitosť obliecť.

 

História Cocktail Attire

Vznik Cocktail Attire dress kódu sa traduje niekde do obdobia 20. a 30. rokov minulého storočia. Zámožnejší ľudia a ľudia z vyšších spoločenských kruhov sa stretávali hodinu pred večerou, kedy diskutovali a dopriali si nejeden drink. Odtiaľ poznáme aj pojem koktejlová hodinka, čo predstavuje krátku, veselú a živú akciu na jeden-dva drinky. Táto príležitosť bola rýchlo spopularizovaná a muži aj ženy jej prispôsobili svoje šatníky. Tak vznikol Cocktail dress code, ktorý poznáme dodnes.

Koktejlová hodinka

 

Cocktail Attire dnes

Ak v dnešnej dobe dostanete pozvánku na večierok s dress kódom Cocktail Attire, zvyčajne to bude znamenať, že by ste si mali obliecť oblek, košeľu, kravatu a poltopánky.

Nie je potrebný špeciálny koktejlový oblek, vystačíte si so svojim bežným pracovným oblekom v dobrom strihu a stave. Ak na podobné večierky chodievate často, pouvažujte o investícii do obleku, ktorý budete používať iba pre tieto udalosti. Poobzerať sa môžete po obleku s výraznejšou štruktúrou látky alebo ozdobnými klopami (napríklad zo zamatu), aby sa zdôraznil rozdiel medzi pracovným oblekom a oblekom na večierok.

Vo všeobecnosti môžeme teda povedať, že Cocktail Attire dress kód je o niečo menej formálny ako profesionálny business dress kód, ktorý nosíte cez deň na pracovné jednania, no zároveň o niečo viac formálnejší ako Smart Casual.

 

Cocktail Attire pre mužov

Koktejlové hodinky alebo večierky patria vo svete k menej formálnym akciám, avšak zachovávajú si určitú eleganciu. Ak sa necítite na odvážne kombinácie, bezpečnou voľbou bude tmavomodrý alebo tmavošedý oblek, košeľa s klasickým golierom a kravata.

Cocktail dress code

Cocktail Attire dress kód však môže byť vyžadovaný na najrôznejších akciách a večierkoch, aj keď nie je uvedený na pozvánke. Preto je dôležité miesto konania a popis večierka, ktoré vám napovedia veľa o tom, ako veľmi formálne sa treba obliecť.

Pracovný „networkingový” večierok si vyžiada skôr formálnejší vzhľad, kde využijete svoj bežný, dobre sediaci oblek. Kľúčom je nepôsobiť príliš vyzývavo a neupriamovať na seba pozornosť, uprednostňuje sa decentný štýl.

Pánsky oblek

Na druhej strane, pre silvestrovský večierok bude vhodné niečo výraznejšie a bohatšie zdobené. Obliecť si môžete vzorované sako, prípadne sako s kontrastnými klopami zo saténu alebo zamatu.

Pánske obleky na večierok

Veľmi často sa môžete stretnúť s Cocktail Attire dress kódom pri pozvánkach na svadbu. Keďže sa jedná o dennú udalosť, môžete sa pri kombinovaní oblečenia trošku viac odviazať. Ideálne farby obleku sú sivá, modrá alebo hnedá. Svojim oblečením chcete ukázať, že si hostiteľov vážite, no nemali by ste odpútať pozornosť od ženícha.


Výborne bude pôsobiť aj vzorované sako a jednofarebné nohavice. Čo sa týka košele, odporúčame jednofarebnú alebo jemne vzorovanú košeľu. Celý outfit doplňte vzorovanou kravatou, veľmi trendy sú vlnené alebo pletené kravaty. Dodajú vášmu štýlu väčšiu uvoľnenosť.

Pánske obleky na dennú udalosť

 

Aké najbežnejšie chyby robia muži v Cocktail Attire?

Najčastejší omyl sú džínsy. Môžu byť kľudne tmavomodré alebo čierne, ale na Cocktail Attire sú neprípustné. Rovnako aj tenisky. Nehodia sa na večierok a už vôbec nie na svadbu.

Chybou je aj prílišná formálnosť v podobe čierneho obleku alebo smoking. Tie sú určené pre formálnejšie udalosti, o ktorých sa dočítate v našom dress code sprievodcovi pre pánov.

Zdroj fotografií: luxe.digital