Divadelná etiketa s návodom, ako sa obliecť do divadla počas zimy

Smokingy a opulentné róby sa už z hľadísk vytratili, no návšteva divadla stále patrí medzi významné spoločenské udalosti. Očakáva sa, že ukážete svoju kultivovanosť, výchovu, cit pre eleganciu aj osobitý štýl. Poradíme vám, ako počas návštevy divadla vyzerať k svetu aj uprostred zimy.

Poznáte divadelný dress kód?

Spoločenské oblečenie vhodné do divadla je náročné definovať s úplnou presnosťou. Dress kód je v tomto prípade pomerne flexibilný vzhľadom na druh predstavenia - teda či ide o činohru, muzikál, operu alebo balet - ale aj čas konania - denné alebo večerné predstavenie - a v niektorých prípadoch závisí vhodnosť oblečenia aj od konkrétneho divadla. Môžeme povedať, že popoludňajšia návšteva detského predstavenia s celou rodinou v ochotníckom divadle nevyžaduje rovnaké oblečenie, ako večerná premiéra v SND. Správnym oblečením sa však vyhnete posmešným pohľadom okolia a ukážete, že hercov a ich prácu skutočne rešpektujete.

Prispôsobte sa chladnému počasiu

Bez ohľadu na to, či ide o prominentnú alebo o niečo viac uvoľnenú udalosť, vaše zimné oblečenie a doplnky by mali odpovedať určenému dress kódu. Na pánsku košeľu si môžete obliecť vlnený sveter s oblým výstrihom alebo výstrihom do V. Z neho bude vytŕčať golier vašej košele, vďaka čomu bude celkový dojem stále elegantný. Na sveter môžete prehodiť sako, no ak ide o menej formálne predstavenie, zaobídete sa aj bez neho. Pokiaľ si návšteva divadla vyžaduje klasický oblek, oblečte si k nemu aj vestu. Možnosťou sú aj neviditeľné tričká, ktoré vás v zime zahrejú.

Elegantné zimné doplnky

Spomenieme aj obľúbené zimné doplnky a ich formálnejšie alternatívy, ktoré by vo vašej skrini nemali chýbať. Miesto pletenej čiapky môžete zvoliť baret alebo klobúk, nezabudnite ale na to, že pokrývku hlavy si pri vstupe do divadla treba zložiť. Kvalitné kožené rukavice sú nielen vkusným módnym doplnkom, no zaručene udržia vaše ruky v teple. Dlhá pešia cesta do divadla môže vyžadovať aj teplý šál, vyberte taký, ktorý farebne ladí k vášmu outfitu. S obuvou príliš nevymýšľajte, zateplené poltopánky budú na tento večer postačujúce.

Nezabúdajte na etiketu

Ešte počas alžbetínskeho divadla v období, počas ktorého tvoril Shakespeare, bolo divadlo formou verejnej zábavy. Tento prístup trvá dodnes. Návšteva divadla ale nie je vnímaná rovnako vo všetkých kútoch sveta. Napríklad v Anglicku môžete na predstavenie pokojne prísť v tričku a teniskách s plastovým pohárom Coca Coly. Aký kraj, taký mrav. My vám ale prinášame niekoľko zásad, ktoré by ste v divadle mali dodržiavať za každých okolností.

Šatňa

Ak si do divadla beriete bundu alebo zimný kabát, zamierte najskôr do šatne. Je to povinnosť. V prípade, že sa rozhodnete vyjsť z divadla počas prestávky, vezmite si kabát zo šatne so sebou, aj keď iba na pár minút. Pred skončením prestávky vráťte kabát naspäť do šatne. No a samozrejme, s kabátom pomôžte aj svojej partnerke. V šatni nenechajte partnerku nikdy samu. Platí tiež zásada, že starší pomáha s kabátom mladšiemu, muž dáme. Po skončení predstavenia nie je slušné do šatne utekať počas potlesku, len aby ste ušetrili zopár minút. V zime musíte rátať s tým, že po predstavení bude rad pred šatňou pomerne dlhý a vy v ňom strávite niekoľko minút navyše. Nepredbiehajte sa a nebuďte nervózni. Ak po predstavení plánujete večeru, rezervujte si stôl v obľúbenej reštaurácii a automaticky počítajte s tým, že sa v divadle zdržíte ešte 15 až 20 minút po skončení predstavenia. Vyhnete sa tak časovej tiesni a zbytočnej nervozite.

Vstup do divadelnej sály

Neskorý príchod do divadla sa toleruje iba v prípade, že sedíte v lóži. Inak vás uvádzač po začatí predstavenia nemusí do sály vpustiť vôbec. Vstupenky by mal mať pri sebe muž, ktorý do hľadiska vstupuje ako prvý. Sedíte na začiatku radu? Počkajte, kým sa rad naplní, je vhodné dať prednosť sediacim v strede. Pokiaľ sedíte v rade, postupujte k svojmu sedadlu čelom k sediacim. Na vaše pozadie naozaj nie je nikto zvedavý. Zbadali ste v hľadisku priateľa? Letmo ho pozdravte, no nezačínajte žiadnu diskusiu. Počas prestávky alebo po skončení predstavenia si k sebe určite nájdete cestu a prehodíte zopár viet.

Sedenie v lóži

V prednej časti lóže sedia prednostne ženy. Pokiaľ sa dáma zdrží, džentlmen by jej mal ponúknuť svoje sedadlo.

Ak je váš outfit do divadla prispôsobený ročnému obdobiu a zároveň odpovedá spoločenskému dress kódu, máte vyhraté. Dúfame, že si pri najbližšej zimnej návšteve divadla spomeniete na naše tipy a že vám uľahčia prípravu na tento výnimočný večer.