Ako odstrániť škvrny na košeli

Predstavte si, že ste na rande. Máte na sebe kvalitné oblečenie s precízne zvolenými doplnkami a chcete urobiť iba ten najlepší dojem. Pijete kávu, na krátky moment sa pozabudnete a z ničoho nič BUM! Okamžite máte na tom skvelom oblečení veľkú škvrnu.

Koľkokrát sa vám už stalo niečo podobné? Cítili ste sa trápne, možno ste to aj skúšali vyčistiť, a ešte ste si to viac rozmazali. Nemáte sa kde prezliecť, a tak aby ste mohli pokračovať v schôdzke v pohode, potrebujete sa škvrny zbaviť. Lenže v taške nenosíte čistiaci gél na škvrny ani vreckovú práčku so sušičkou. Čo teda robiť a ako sa s tým popasovať "v teréne"? Hľadáte efektívny spôsob ako odstrániť škvrny na košeli alebo oblečení? Vybrali sme pre vás 3 najčastejšie možné škvrny a poradíme vám, ako ich vyčistiť.

 

Odstránenie škvŕn od kávy

Na prvé rande si väčšinou zájdete na kávu. Určite nechcete, aby si vás zapamätala ako nešiku, ktorý sa polial a pobehoval celý večer so škvrnou od kávy rovno na hrudi. Bohužiaľ, obliať sa stekajúcom kvapkou po šálke je tak rýchle, že si to ani nemusíte všimnúť. Ak sa to však stane, mali by ste okamžite konať. Hľadáte efektívny spôsob ako odstrániť škvrny na košeli alebo oblečení?

Ako odstrániť škvrny z kávy z košele alebo oblečeniaZdroj: Pinterest

Malé kvapky, ktoré nie sú veľmi nápadné môžete vyčistiť aj pri stole. Požiadajte obsluhu o sódu bikarbónu a s navlhčenou utierkou so sódou opatrne očistite škvrnu.

Pokiaľ škvrny od čaju alebo kávy uschnú, veľmi ťažko sa čistia. Takže čo urobiť v prípade väčšej škvrny od kávy? V prvom rade sa ospravedlňte - budete potrebovať ísť na toaletu. 

  1. Vezmite si papierové utierky a pritlačte na škvrnu čo najskôr. Nesnažte sa škvrny vyčistiť šúchaním, pretože ich iba viac roztiahnete.
  2. Poproste obsluhu o ocot, sódu bikarbónu alebo prípravok na umývanie riadu. Čokoľvek z toho budú mať, najprv si overte na menej viditeľnom mieste vašej košele (napr. v zapravenej časti), že prípravok nezanechá ešte väčšiu škvrnu na košeli alebo oblečení.
  3. Na toalete opláchnite škvrnu zo spodnej strany studenou vodou. Keby ste to robili z prednej strany, iba by ste škvrnu roztiahli. Dajte si pozor, aby ste namočili iba nevyhnutnú časť košele. Práve preto odporúčame použit pohár namiesto tečúcej vody z umývadla.
  4. Zmiešajte ocot (1 časť octu a 2 diely vody) alebo prípravok na umývanie riadu s vodou a naneste na obe strany škvrny. Nechajte pôsobiť po dobu 5 minút. Ak máte dostatok octu, môžete to trošku prepláchnuť octom.
  5. Opláchnite škvrnu z oboch strán studenou vodou. To by malo, dúfajme, zabezpečiť oveľa menšiu viditeľnosť škvrny od kávy.
  6. Zotrite prebytočnú sódu bikarbónu zo škvrny, aby neuschla a nevpila sa do látky. Košeľu môžete osušiť fénom na ruky.
  7. Čo najskôr košeľu normálne operte, pred praním môžete ešte použiť odstraňovač škvŕn.

 

Odstránenie škvŕn od vína

Odstránenie škvŕn od vína na košeli alebo oblečeníZdroj: Pinterest

Ak rande na káve prebehlo v poriadku a pozitívne, pravdepodobne sa na druhú schôdzku pôjdete niekam dobre najesť. Nič nenavodí príjemnú atmosféru lepšie ako skvelé jedlo a dobrá fľaša červeného vína. Existuje však šanca, že niečo z červeného vína skončí tam, kde nemá - na vašej obľúbenej bavlnenej košeli. Nemusíte panikáriť, stačí urobiť nasledovné:

  1. Objednajte si pohár lacného bieleho vína, sódu a ocot. Naozaj! Budete mať párty na toalete so škvrnou od červeného vína. :-)
  2. Vypláchnite škvrnu bielym vínom, priložte papierové utierky a pritlačte, aby ste vysali prebytočné víno. Toto by malo pomôcť neutralizovať farbu červeného vína.
  3. Potom škvrnu opláchnite sódou. Používa sa, pretože je sýtená a bez farby. Pomôže vypláchnuť víno z látky.
  4. Nakoniec opláchnite škvrnu od červeného vína octom a potom studenou vodou.

Možno budete musieť celý proces viackrát zopakovať, až kým červená farba bude sotva rozpoznateľná. Po príchode domov košeľu namočte do vody so saponátom, nechajte pôsobiť 5-10 minút a čo najskôr ju vyperte.

 

Odstránenie škvŕn od rúžu

Odstránenie škvŕn na oblečení od rúžuZdroj: Pinterest

Po úvodných schôdzkach ste sa dostali až sem, do momentu bozku na dobrú noc. Narúžované pery a biela bavlnená košeľa nie vždy idú dokopy. Naťahujete sa po bozk a ona na poslednú chvíľu zmení smer. Hups a odtlačky pier sú na golieri. A čo teraz s tým? Poradíme vám:

  1. Odstráňte čo najviac zo škvrny vlhkou utierkou, aby ste nemali škvrnu aj na inej časti oblečenia. Zvyčajne to postačí, kým sa dostanete domov.
  2. Alebo (ak máte možnosť) namočte utierku do číreho alkoholu a potrite škvrnu. To by  malo pohodlne odstrániť škvrnu.
  3. Keďže je rúž zväčša mastný, tak odtlačok rúžu by mal ísť odstrániť aj prípravkom na umývanie riadu (bezfarebným).
  4. Naneste vrstvu umývacieho prostriedku, nechajte pôsobiť 10 minút a potom vyčistite škvrnu smerom od vonkajšej strany do vnútornej.

Držíme vám palce pri najbližšom rande, aby sa vám ani jedna z týchto nepríjemností nestala. Ak áno, budete vedieť ako si s ňou poradiť priamo "v teréne". Oblečte si pánske košele STEVULA

Chcete vedieť ako najlepšie prať a sušiť košele? Alebo hľadáte informácie o odstraňovaní ostatných škvŕn? Prejdite na stránku pranie a sušenie košieľ. Ak poznáte lepší spôsob ako odstrániť škvrny, napíšte nám do komentára.