7 plesových prešľapov

Ples v opere otvoril novú plesovú sezónu 2019. Určite ste zachytili množstvo reakcií a komentárov ohľadom oblečenia, trapasov alebo trápnych situácií. Pozrime sa na najčastejšie prešľapy v oblečení, ktoré robia muži.

Ak sa aj vy chystáte na ples túto sezónu, nerobte chyby, ktoré sa každoročne opakujú. Veľa plesov u nás nemá definovaný dress code, avšak určite chcete pôsobiť reprezentatívne a dôstojne. Aj regionálne plesy majú svoje pravidlá, aj keď nie také prísne, a z úcty k hostiteľovi sa ich oplatí dodržiavať.

 

Prešľapy s košeľou

Azda najčastejší prehrešok, ktorý sa neustále opakuje, je košeľa s krátkym rukávom v obleku. Nie, takáto košeľa naozaj nepatrí do obleku. Výhovorky typu "je mi teplo" v tomto prípade neobstoja, pretože pokiaľ si vyberiete kvalitnú bavlnenú košeľu, ktorá dýcha, budete sa v nej cítiť príjemne počas celého večera.

Košeľa s krátkym rukávom do saka

Čo sa týka košieľ, pod oblek nepatria ani košele s náprsným vreckom. Čo si teda obliecť? Ideálna je biela košeľa s dlhým rukávom. Môžete zvoliť klasickú alebo francúzsku manžetu. Na plese bez udaného dress kódu (napr. obecný ples, poľovnícky ples atď.) určite nespôsobíte faux pas ani svetlomodrou alebo smotanovou košeľou.

 

Vyzliekanie saka

Často to vidíme nielen na plese, ale aj na svadbách a iných formálnejších akciách. Po prvom drinku ide sako dole. Etiketa však hovorí, že by muž nikdy nemal sako v spoločnosti žien odložiť.

Vyzliekanie saka na plese

V prípade zapínania saka platí pravidlo, že spodný gombík ostáva celý čas rozopnutý. O tomto pravidle si môžete prečítať v článku Zapínanie gombíkov na saku. Pri sedení si sako rozopnite, keď vstanete, sako si opäť zapnite.

 

Tielko či tričko

Tielko pod košeľou je klasika, ktorú muži zvykli nosiť, pretože košeľa bola priesvitná a nepríjemná na tele. Zväčša bola vyrobená z nie príliš príjemných umelých materiálov. Dnes už nie je problém zohnať košele z kvalitnej bavlny, ak však na tielku či tričku trváte, voľte ich v telovej farbe. Nebudú vám vôbec presvitať.

Telové tričko pod košeľu

 

Motýlik

Podľa etikety by mal byť motýlik na večer buď biely (white tie) alebo čierny (black tie). Regionálny ples bez dress kódu znesie aj iné tmavšie odtiene motýlika. Pri voľbe čierneho motýlika a obleku si dajte hlavne pozor, aby ste nevyzerali ako čašník. Mohlo by sa vám stať, že si vás s ním budú mýliť a to nebude príjemné.

Čašník na plese

Vyhnite sa oblúkom predviazaným motýlikom na gumičke, to je celkom veľké faux pas. Správny gentleman si ho vie uviazať sám.

 

Kravata

Dĺžka kravaty a jej šírka spôsobujú mužom problémy stále dookola. Kravata má byť uviazaná tak, aby končila pri hornej hrane spony opasku. Nie v polovici hrude. Šírka kravaty by mala byť priamo úmerná šírke klopy na saku. Je to z toho dôvodu, aby váš outfit pôsobil súmerne a nie komicky.

Správna dĺžka kravaty

 

Topánky

Na ples si obujte iba kvalitné kožené poltopánky v čiernej farbe. Môžu byť podľa vášho outfitu aj lakované. Nezabudnite si ich vyčistiť. V žiadnom prípade si neobúvajte topánky s hranatou špičkou, sponami alebo v imitácii krokodílej kože, nie ste Krokodíl Dundee.

Čierne plesové topánky

 

Ponožky

Z každej strany na vás svietia vzorované ponožky, s vtipnými obrázkami alebo smajlíkmi. Všetci hovoria aké sú super a populárne. No tak presne tieto nechajte doma. Radšej si vezmite čierne bavlnené ponožky, dostatočne dlhé, aby vám zakrývali pri sedení aj lýtko.

Farebné ponožky na ples nepatria 

Zdroj obrázkov: Pinterest