Ako nosiť pánske vesty

V posledných rokoch sa neformálna vesta stala kľúčovým prvkom nášho šatníka. Už to nie je len vrchná vrstva oblečenia určená pre šport, dnes ju môžete nosiť aj počas bežného dňa. V tejto príručke vám ukážeme, ako môžete začať nosiť vesty aj vy.

Ako nosiť vesty

 

Prečo práve vesty?

V minulosti neboli vesty práve populárnou voľbou, čo súviselo hlavne s ich neforemným strihom a príliš športovým vzhľadom, často z materiálu pripomínajúceho "šušťáky". Avšak v priebehu posledných rokov sa vesty zmenili v štýle aj strihu. Už to nie sú tie objemné strihy, v ktorých ste sa cítili ako michelinský panáčik.

Moderné vesty sa vyznačujú rôznymi štýlmi a strihmi, vďaka čomu sa stanú funkčným a všestranným doplnkom vášho outfitu. Môžete ich nosiť, aby vášmu vzhľadu dodali ležérny šmrnc a aby ste zostali v teple, keď sa počasie zhorší. Časy, keď ležérne vesty nosili iba outdooroví prieskumníci, sú preč, teraz sú rovnako vhodné aj do kancelárie. Ponúkajú perfektnú zmes flexibilného štýlu, vďaka čomu sa hodia takmer na každú smart casual príležitosť.

 

Ktorý typ vesty vybrať?

Casual (voľnočasová/ležérna) vesta je pravdepodobne najobľúbenejším štýlom vesty, s ktorým sa stretnete. Rovnako ako iné pánske oblečenie, aj vesty môžu mať rôzne tvary, veľkosti a materiály. V závislosti od toho, kde budete vestu nosiť si vyberte typ vesty, ktorý sa vám najviac hodí.

  • Prešívané vesty sú perfektným doplnkom na akúkoľvek outdoorovú aktivitu alebo neformálnu príležitosť. Prešívané vesty CASAMODA z našej ponuky sú vyplnené syntetickou výplňou Sorona od spoločnosti DuPont, vďaka čomu získate perfektné izolačné vlastnosti aj pri nižšom objeme. Vesty poskytujú dokonalú ochranu pred chladom a zároveň prémiové materiály umožňujú vášmu telu dýchať, ak sa zvýši teplota.
  • Semišové vesty sú ďalším typom vesty, ktorú najčastejšie využijete vo formálnejšom outfite, ideálne v spojení s bielom alebo modrou košeľou a chinos nohavicami. Takto dodáte svojmu outfitu extra triedu a štýl – skvelé na každodenné stretnutia a tam, kde je rozhodujúce urobiť dobrý prvý dojem.

Prešívané vesty

 

Ako nosiť prešívané vesty

Základným pravidlom pri nosení prešívanej vesty je nebáť sa vrstvenia. V prípade chladnejšieho počasia môžete vesty nosiť so svetrom alebo mikinou, ak sa oteplí vyzerajú skvele s košeľou, polokošeľou alebo tričkom. 

Ako nosiť pánske vesty

 

Výber veľkosti a typu

Vybrať správnu veľkosť vesty nie je nič zložité, stačí sa riadiť pár tipmi. Ak chcete nosiť vestu na tričko či košeľu a zároveň aj na hrubší sveter alebo mikinu, určite vám nebude stačiť 1 vesta. Tá, ktorá bude sedieť na tričko vám bude na mikinu pravdepodobne tesná a naopak. Ďalej sa môžete riadiť týmito tipmi:

  • vesta by mala sedieť pod pazuchami - tu sa musíte jednoznačne cítiť komfortne. Vestu, ktorá by vás "rezala" pod pazuchami nebudete chcieť nosiť a naopak, veľká vesta by vám v ramenách odstávala, ako keby ste mali na chrbte vešiak. Vyskúšajte si ju na typ oblečenia, s ktorým ju budete nosiť.
  • odporúčame menej objemné vesty, ktoré sa ľahšie vrstvia a zároveň si ich viete obliecť aj pod voľnejšiu bundu alebo kabát pre dodatočné zateplenie. Zároveň sa budú dobre nosiť počas jari k tričku alebo polokošeli.
  • vyberte si vestu k vášmu štýlu - zbytočne vám bude v šatníku visieť výrazná farba, ak takéto farby nenosíte. Čierna alebo tmavomodrá vesta vám dá širšie možnosti kombinovania aj so vzorovanou košeľou. Na druhú stranu, farebná vesta je skvelou voľbou pre farebnejší outfit, ktorý sa perfektne hodí na víkendové dobrodružstvá.

 

Alternatívy k vestám

Ak ste sa stále nerozhodli pre vestu a máte pocit, že vesta je pre vás príliš neformálna, podobnú hrejivosť a všestrannosť vám zabezpečia aj iné alternatívy. Namiesto vesty v tomto prípade odporúčame prechodné bundy, ktoré vám umožnia vrstviť oblečenie pod nimi. Vyskúšať môžete napríklad prechodnú bundu Newport od dánskej značky Tee Jays, ktorá sa perfektne hodí do práce aj na voľný čas.