Ako poskladať košeľu

Poznáte to, chystáte sa na služobnú cestu a uvažujete, ako si zložiť košeľu čo najlepšie tak, aby sa nepokrčila. Ak cestujete autom, najlepšie je košele a obleky nosiť v obale na vešiaku. Žiadny spoľahlivejší spôsob, ako úplne predísť pokrčeniu neexistuje. Čo však ak cestujete vlakom alebo lietadlom?

V tomto prípade to máte o niečo zložitejšie. Musíte sa zbaliť do kufra alebo tašky. Ako teda čo najviac predísť pokrčeniu?

V prvom rade je potrebné košeľu pekne zložiť. Dajte si pozor na zlomy a pokrčenia, ktoré vznikajú nedokonalým skladaním. Po vybalení z batožiny budete mať čo robiť, aby ste ich vyrovnali.

Čím menej košele v kufri natlačíte, tým menej budú pokrčené. Košele ukladajte na seba opačnou stranou tak, aby sa nepokrčil golier a mal dostatok priestoru. Ak potrebujete ušetriť miesto, môžete skúsiť spôsob rolovania oblečenia (tretí spôsob).

Pripravili sme pre vás obrázkový návod s 3 spôsobmi. Podľa nich zvládnete košele skladať ako profesionál.

 

Klasický spôsob skladania košele

Skladanie košieľ

Zdroj: Pinterest

 

Alternatívny spôsob skladania košele

Skladanie košieľ

Zdroj: Pinterest

 

Skladanie košele zrolovaním

Alternatívne môžete skúsiť košeľu zrolovať. V tomto prípade si dajte pozor na rolovanie goliera, pretože by stratil svoj tvar. Ostatné časti košele však budú pravdepodobne úplne bez pokrčenia. Tento spôsob odporúčame použiť len na voľnočasové košele, napr. s golierom Button-Down. Ten je mäkší a poddajnejší ako ostatné typy. 

Skladanie košieľ rolovanímZdroj: Pinterest

 

Ktorý spôsob skladania košele je najlepší?

Nedá sa jednoznačne tvrdiť, ktorý spôsob je najlepší, každému vyhovuje niečo iné. Pokiaľ je pre vás pokrčenie košieľ neprípustné, jednoznačne odporúčame košele s úpravou Non-iron alebo aspoň Easy Care. Košele s touto úpravou sa menej krčia a netvoria sa tak ostré zlomy v látke, ktoré je ťažké rozžehliť. 

Ak v hotelovej izbe nemáte k dispozícii žehličku ani hotelový servis, máme pre vás jeden tip ako "oživiť" košeľu. Využite teplo a vlhko kúpeľne. Zaveste košeľu na ramienko do kúpeľne. Pri sprchovaní sa (v teplej vode) vytvoríte teplú a vlhkú mikroklímu, v ktorej môžete košeľu na ramienku narovnať. Takto sa jej aspoň z časti vráti pôvodný tvar a objem.