Bavlna - prečo sme sa pre ňu rozhodli

Bavlna - cotton - pamuk - biele zlato - stromová vlna. To je len niekoľko názvov čisto prírodného materiálu, ktorý sa vyznačuje svojou jemnosťou a trvácnosťou. Prečítajte si viac o tom odkiaľ k nám bavlna prišla, niečo z histórie a prečo sme si my vybrali bavlnu, ako základnú surovinu pri výrobe košieľ.

 

Bavlna a bavlník

V ďalekej africkej krajine ju nazývajú aj „biele zlato", pretože jej zber ľuďom zabezpečuje prácu a nádej na lepší život.

Plodina, pestovaná na výrobu tohto textilného vlákna, sa nazýva bavlník. Tento ker dorastá až do výšky stromu (podľa odrody), má guľovité plody veľkosti vlašského orecha, ktoré sa po dozretí otvoria a vykuknú z nich chumáčiky pripomínajúce vatu. Bavlník je veľmi citlivý na dážď, lebo chumáčiky vplyvom dažďa zhnijú, ale na druhej strane jeho pestovanie si vyžaduje obrovské množstvo vody a zavlažovania.

 

Prvé zmienky o bavlne

Prvé dôkazy o bavlnených vláknach a textíliách pochádzajú z mexických jaskýň z 5. tisícročia pred Kr. Avšak najstaršia písomná zmienka o bavlne pochádza z Indie – 1500 r. pred Kr. Nazývali ju „stromová vlna", lebo rástla na vysokých kríkoch a biele chumáče im pripomínali ovčiu vlnu.

Prvé bavlnené látky do Európy doviezli arabskí kupci už v 9.storočí. Zaujímavosťou je, že aj Kolumbus, keď v r. 1492 objavil Ameriku, našiel na Bahamách bavlníkové plantáže. V 16.storočí už bola bavlna a výrobky z nej všeobecne známe v celom vtedajšom svete.

 

Bavlna dnes

Odzrňovací stroj na zožatie bavlny

Dnes sa bavlna pestuje takmer vo všetkých teplých oblastiach sveta. K najväčším výrobcom bavlny dnes patria Čína, India, USA, ale aj Pakistan, Uzbekistan, Turecko, Brazília, Egypt, Mali, Burkina Faso.

Bavlnená priadza je základom pre výrobu bavlnených látok. Proces, ako získať z tých vatových chumáčikov bavlnenú priadzu, bol donedávna veľmi náročný hlavne na ručnú prácu. Až do 50. rokov 20. storočia sa bavlna zberala ručne, kým neboli na trhu objavené kombajny na jej zber. Ďalšou náročnou činnosťou je odstránenie semien zo zožatej bavlny, ktoré sa až do 19. storočia robilo ručne.

Dnes sa používajú na túto činnosť tzv. odzrňovacie stroje. Proces, pri ktorom vzniká bavlnená priadza, sa nazýva pradenie a zahrňuje niekoľko operácií. Surová bavlna sa čistí, suší a v záverečnej fáze spriada. Pri výrobe bavlnenej látky platí, že výsledná tkanina je tým kvalitnejšia, čím bolo bavlnené vlákno v chumáčikoch tenšie a dlhšie.

V súčasnosti tvorí bavlna zhruba 50 % vyrábaných textílií. Uchováva si svoje postavenie ako najvýznamnejší zdroj prírodného vlákna, ale jej význam bol do značnej miery zmenšený syntetickými vláknami. Bohužiaľ, hlavne kvôli výrobnej cene. Umelé vlákna sú menej náročné na výrobu a často omnoho dostupnejšie, nepodliehajú závislosti od počasia a ich výroba je viac-menej neobmedzená. Našťastie bavlna sa znova vracia v čoraz väčšej miere do textílií. Hlavne v západnej Európe si zákazníci už uvedomili, že prírodné materiály sú vždy najmenej škodlivé pre naše telo a aj pre prírodu.

 

Prečo sme my zvolili košele výhradne z bavlny?

V prvom rade by sme chceli podotknúť, že kvalitné košele sú vždy vyrobené čisto z bavlny. Medzi jej hlavné prednosti patrí:

  1. Je prírodná - nespôsobuje alergie
    Hypoalergénnosť je jednou z veľkých výhod bavlny. To je dôvod, prečo bavlnu volia ľudia s alergiami, astmou alebo podráždením kože.

  2. Nezapácha
    Veď to všetci poznáme, je obrovský rozdiel, keď sa spotíme v bavlnenej košeli či tričku a v odeve zo syntetických materiálov.

  3. Dýcha
    Nič nenahradí priedušnosť prírodného materiálu. Bavlna dýcha omnoho viac, ako syntetický materiál. Ten bod, kedy sa v bavlnenom odeve spotíte je omnoho ďalej ako v umelom vlákne. No a keď sa spotíte, tak to aspoň nie je tak veľmi cítiť :)

  4. Je mäkká a príjemná
    Uterák, župan, posteľné prádlo.. Mohli by sme pokračovať. Máte ich zo 100 % polyesteru?

  5. Je pevná a trvácna
    Poctivo utkaná, 100 % bavlna vám vydrží dlhšie ako pár praní. Nevyťahá sa, nestratí svoju farbu po 2 praniach a môžete ju žehliť aj viac ako na najnižšej teplote žehliacej plochy.. A teraz sa nebavíme o lacných tričkách z východu. Vyrábame v Európe a to hlavne z dôvodu, že máme pod kontrolou celý výrobný proces. Vyberáme si látku, nite, gombíky a všetko si osobne skontrolujeme pri výrobe.

Týchto 5 bodov je pre nás dôležitých pri výbere správnej látky na pánske a dámske košele. Aby sme boli féroví, tak bavlna má aj svoje nevýhody. Hlavnou je, že sa rýchlejšie pokrčí, pretože prírodné vlákna sa ľahko lámu. To je dôvod, prečo sme zvolili úpravu Non-iron (nežehlivá úprava), prípadne Easy Care (zjednodušené žehlenie). Takto upravené košele získajú na svojej hodnote a budú poskytovať svojmu majiteľovi vysokú pridanú hodnotu.

Na záver možno konštatovať, že kvalita bavlnenej látky závisí v prvom rade od odrody bavlníka, klimatických podmienok, kde vyrástol a v neposlednom rade od spôsobu spracovania bavlnenej priadze.

Bavlna sa spracováva do rôznych typov tkanín, existuje ich veľké množstvo, pričom každý z nich je vhodný na iný účel. Napríklad na spodné prádlo, tričká, košele, vreckovky, obrusy, posteľné prádlo, uteráky, ponožky atď.

O základných tkaninách a ich väzbách sa dočítate v sekcii Materiál na pánske košele.