Čo si obliecť na vianočný večierok

Vianočné večierky sú skvelou príležitosťou na stretnutie kolegov, šéfov a prípadne aj obchodných partnerov. Niektorí z nás ich v tichosti pretrpia, druhí si ich maximálne užijú. V každom prípade si je okrem dobrého vystupovanie dôležité si dať záležať aj na výbere oblečenia. Poradíme vám, aký odev je vhodný v závislosti od typu akcie.

vianocny-vecierok-cover

 

Neformálna akcia

Ak je vianočný večierok organizovaný u vás na pracovisku, pravdepodobne nebudete vôbec riešiť dress kód. Vy aj vaši kolegovia budete tráviť večierok v tom, čo nosíte bežne do práce. 

Pokiaľ denne nosíte džínsy a tričko, stačí keď sa odpichnete od tohto outfitu, stačí ho trošku oživiť. Ak sa necítite dobre v nohaviciach športového strihu (chinos), zvoľte tmavé džínsy bez vyšúchania a dier a k nim si vezmite peknú svetlú košeľu a čierne alebo tmavomodré sako.

Neformálny štýl obliekaniaZdroj: TheTrendSpotter.net

Pokiaľ máte v práci predpísaný prísny dress code, najlepšie spravíte ak sa ním budete riadiť aj počas večierku. Nie je vhodné, aby ste sa prezliekli (pokiaľ to nie je vyslovene odporúčané) do neformálneho odevu. Môžete si však pripraviť kravatu, motýlik alebo vreckovku s decentným vianočným motívom. Práve to "decentným" je dôležité, zabudnite na nevkusné kravaty s veľkým snehuliakom a podobne. Malý motív býva omnoho vkusnejší a vyjadríte tým svoj jedinečný vkus pre detail, čo vám môže pomôcť pozbierať nejaké plusové body od kolegov.

 

Formálna akcia

Ako sa obliecť ak je vianočný večierok plánovaný na formálnejšej úrovni? Tu sa treba v prvom rade riadiť dress kódom na pozvánke. Najčastejšie sa môžete stretnúť s dress kódom Business Formal Dress Code alebo Coctail Attire, v našich podmienkach výnimočne s Black tie dress kódom - smoking, biela košeľa, nohavice s lampasmi a čierny motýlik. Pozor, Black tie neznamená čierny oblek. Ten si oblečte iba v prípade Black tie optional alebo Black tie creative.

Business Formal Dress Code je formálny dress kód prevládajúci v konzervatívnych podmienkach a pri formálnych akciách. Označuje elegantný štýl, ktorý sa vyznačuje svojou jednoduchosťou. Ideálny je oblek v tmavom odtieni alebo charcoal (farba dreveného uhlia, takmer čierna). K tomu pridajte biznis košeľu v bielej alebo modrej farbe. V závislosti od prostredia, môžete zvoliť na košeli aj kocky, jemné pruhy alebo drobné káro. Nezabudnite na kravatu a elegantné čierne topánky. Alternatívou pre denné akcie sú hnedé derby alebo oxfordky.

Formálne oblečenie na vianočný večierok
Zdroj: TheTrendSpotter.net

Cocktail attire je dress kód ako stvorený pre večerné udalosti ako firemné večierky, vianočné párty, módne prehliadky alebo vernisáže. Ideálne oblečenie je oblek. Nemali by ste však nosiť ten istý decentný oblek, ako každý deň do práce. Naopak, váš cocktail oblek by mal mať moderný vzhľad a šmrnc. Mal by mať tmavšiu základnú farbu a môže mať aj vzor. Doplňte ho elegantnou košeľou, vyleštenými koženými topánkami a prípade slim kravatou. Nezabudnite na vreckovku do saka vo farebnom kontraste ku kravate, nie v rovnakej farbe a dezéne. Tým sa odlíšite od davu.

Cocktail attire dress kód na firemnú párty
Zdroj: TheTrendSpotter.net

 

Tématický vianočný večierok

V poslednom čase veľmi populárny typ večierku a v mnohých firmách sa stali tradičnou každoročnou udalosťou. Pokiaľ sa na pozvánke dozviete, že sa jedná o oslavu v štýle 50-tych rokov, námornícky alebo Black & White večierok, voľte oblečenie práve podľa tejto príležitosti. Nájsť vhodné oblečenie nemusí byť vždy jednoduché, ale stojí to za to. Pomôžu vám požičovne odevov. Zamestnanci sa počas týchto tematických večierkov uvoľni, zabavia a celý večer si väčšinou príjemne užijú.

Bláznivý vianočný večierok
Zdroj: Pinterest

 

Okrem špeciálneho kostýmu si môžete vianočné obdobie pripomenúť aj decentne pomocou vianočného svetra. Môžete ho nosiť už pred večierkom, počas celého adventného obdobia, napríklad počas tzv. Casual Fridays ním určite nič nepokazíte.

 

Na záver by sme vám chceli zaželať, nech si vianočný večierok užijete, veď práve o to tam ide. Strávte príjemné a neformálne chvíle s kolegami, zabavte sa a načerpajte novú energiu.