Ako zaobchádzať s pánskou košeľou, aby vydržala dlhé roky

Či už v kancelárii alebo vo voľnom čase, svoju novú košeľu zaručene využijete.

Aj tie najkvalitnejšie košele sú pri dennom nosení vystavené hrozbám, ako napríklad curry na obed, vlna studeného potu z požiadaviek vášho šéfa či pohodlné kreslo v kaviarni na poobednej káve, ktoré vám vašu košeľu kompletne dokrčí. V každom prípade vám poradíme, ako predĺžiť životnosť novej košele a zachovať jej prémiový vzhľad.

 

Ako prať a žehliť pánske košele

Bežná starostlivosť o oblečenie zahŕňa pranie, sušenie a žehlenie. Pokiaľ nepatríte k mužom, ktorí túto aktivitu prenechávajú svojim nežným polovičkám, čítajte pozorne. Tričká či rifle vám pravdepodobne odpustia pranie na nesprávnom programe a nedokonalé žehlenie, no s košeľami je nutné zaobchádzať o niečo opatrnejšie.

 

Pranie košieľ

Pred praním nezabudnite skontrolovať štítok so symbolmi ošetrovania na košeli. Nájdete na ňom informácie o odporúčanom spôsobe prania a žehlenia. Bavlnené košele môžete prať v klasickej práčke, no košele z iných materiálov (napríklad hodváb alebo vlna) môžu vyžadovať profesionálne čistenie alebo ručné pranie.

Ručne vyčistite všetky viditeľné škvrny. Môžete na to použiť tekutý, bezfarebný čistiaci prípravok, alebo bežné mydlo s vodou. Zapnite gombíky a košeľu prevráťte na ruby. Práčku neprepĺňajte a košele tiež neodporúčame prať s oblečením, ktoré má vysokú hmotnosť. Rozhodne nie s vetrovkami. 

 

Sušenie košieľ

Po vypraní je látka košele nasiaknutá vodou, vlákna sú oslabené. Zaobchádzajte s ňou opatrne. Vyhnite sa naťahovaniu a krčeniu mokrej košele, stačí ju jemne vytrepať. Sušičky môžu poškodiť štruktúru látky, košele preto nechajte vyschnúť na vzduchu, zavesené na ramienku. Ak sušíte farebné košele vonku, sušte ich obrátené naruby, aby látka na slnku nevybledla. 

Zistite viac o praní a sušení pánskych košieľ STEVULA.

Sušenie košieľ

 

Žehlenie košieľ

Ak vlastníte košele, ktoré vyžadujú žehlenie, investujte do kvalitnej žehličky. Tie najlacnejšie hrejú nerovnomerne a kontrola teploty nemusí byť presná, takže vašu košeľu jednoducho poškodia. Košele môžete pred žehlením mierne navlhčiť, alebo použiť naparovaciu žehličku.

Košele sú bezpochyby náročné na žehlenie, hlavne ak naň nemáte dostatok času. Kvalitné pánske košele STEVULA si môžete zadovážiť aj v Non-iron alebo Easy Care prevedení. Vďaka týmto úpravám látky je žehlenie jednoduchšie, alebo nie je vôbec potrebné.

 

Ako skladovať pánske košele

Každá košeľa by mala byť okamžite po vyžehlení zavesená na ramienko. Najvhodnejšie sú drevené ramienka. Tenké plastové alebo kovové ramienka môžu neesteticky vyťahať ramená košele, ktoré potom nevyzerajú pekne. V šatníkovej skrini zaveste košele s niekoľko centimetrovým odstupom, aby sa navzájom nedotýkali. 

Ak košele skladáte, napríklad pre potreby cestovania, robte tak na čistom a rovnom povrchu. Zloženú košeľu nezaťažujte veľkou váhou, v ideálnom prípade by mala byť zabalená samostatne v pevnom boxe. Pokiaľ cestujete na služobnú cestu, nezabudnite si pribaliť malú cestovnú žehličku. Pokrčená košeľa nerobí dobrý prvý dojem.

Zložená pánska košeľa

 

Ako predĺžiť životnosť košele

Okrem bežnej starostlivosti existuje aj niekoľko ďalších tipov, ktoré vám pomôžu udržať nový vzhľad vašich košieľ dlhší čas.

 

Neperte zbytočne často

Každý cyklus prania poškodzuje vaše oblečenie. Ak košeľa nie je viditeľne zašpinená či prepotená, a je stále svieža, zvážte vynechanie jedného prania. Najmä ak si košeľu oblečiete iba na krátke stretnutie alebo divadelné predstavenie, nie je nutné vyprať ju hneď po nosení.

 

Vymeňte antiperspirant za dezodorant

Väčšina antiperspirantov obsahuje hliníkové soli, ktoré spôsobujú zožltnutie košele v oblasti podpazušia. Pre zachovanie nového vzhľadu košele používajte dezodoranty alebo antiperspiranty bez obsahu hliníka, ktoré nespôsobia zmenu farby oblečenia.

 

Použite lepiaci valček na čistenie

Páčia sa košele aj vášmu štvornohému kamarátovi? Psie alebo mačacie chlpy odstráňte z košele pomocou lepiaceho valčeka. Majte ho vždy po ruke, zíde sa aj na očistenie vlákien, ktoré sa na košeľu dostali z iných kusov oblečenia, prachu alebo vlasov. 

 

Noste spodné prádlo

Ak chcete zo svojej košele vyťažiť čo najviac, mali by ste ju chrániť aj pred potom. Neviditeľné tričká pod košeľu sa postarajú o to, aby na košeli nevznikli škvrny od potu a zároveň obmedzia zápach, takže košele nebude nutné prať po každom nosení.

Neviditeľné tričko pod košeľu

 

Kedy je vhodné košeľu vymeniť?

Ak je látka v niektorých častiach vyšúchaná, stenčená, zažltnutá alebo vyblednutá, oplatí sa investovať do novej košele. Chýbajúce gombíky a rozpárané švy pôsobia neupravene, ak košeľu nie je možné opraviť, vymeňte ju za novú. Štýlovú náhradu môžete nájsť v kategórii pánske košele.