Vrecko na košeli - áno či nie

Je lepšia košeľa s vreckom alebo bez neho? Ak ste si niekedy kupovali košeľu, určite ste si aj vy položili túto otázku. Poďme sa na to pozrieť.

Vrecko je bežnou súčasťou košele, ale na ktoré košele sa vrecko? Formálne košele, tie pre Black tie, White tie alebo Business dress kód by nemali mať vrecko. Naopak, voľnočasové košele vrecko mať môžu. Je to z toho dôvodu, že vrecko robí košeľu menej formálnou, takže košeľa bez vrecka je viac vhodná do obleku.

Aj pri tomto rozdelení nájdete na svete rozdiely. V USA sú časté vrecká aj na formálnych košeliach, naopak v Anglicku je použitie vrecka na formálnej košeli nežiadúce. Celkovo formálne košele sú v Anglicku formálnejšie ako v USA, od častejšieho použitia francúzskych manžiet až po širšie zrezané goliere Cutaway. V USA biznismeni bežne nosia golier Button-Down s kravatou, dokonca je to považované za biznis štandard.

 

Košele s vreckom a kvalita

Aj vy ste už počuli ten názor, že kvalitná košeľa nikdy nemá vrecko? Vraj sa vrecko šije iba na lacné voľnočasové košele hodné tak akurát okopávania zemiakov. :-) Toto tvrdenie sa však nezakladá na pravde, pretože aj na košeľu s vreckom môžete použiť vysokokvalitnú látku zo 100 % bavlny, a zároveň ju ušiť s precíznosťou hodnou najväčších majstrov. Ako sme spomínali vyššie, v USA sa aj drahé a kvaliné košele pre biznismenov šijú občas s vreckom. Je to vec osobného vkusu, nie znaku kvality košele. Pri vrecku sa zamerajte na to, aby vzor látky na seba nadväzoval. To platí hlavne pre prúžkované košele. 

Modrá košeľa s vreckom

 

Na čo (nie) je dobré vrecko

V minulosti boli vrecká veľmi obľúbené a muži v nich zvykli nosiť cigarety, vizitky, peniaze, okuliare, perá alebo ceruzky. V dnešnej dobe nie je problém kúpiť rôzne doplnky, v ktorých môžeme všetky tieto veci nosiť. Peniaze v elegantnej peňaženke, perá a ceruzky pri zápisníku (odporúčame ADK), na vizitky použite vizitkár, okuliare uschovajte v krabičke a toto všetko vložte do elegantnej koženej aktovky.

Vrecko určite nie je vhodné na nosenie mobilného telefónu, pretože riskujete jeho ľahké vykĺznutie, napríklad pri zaväzovaní šnúrok, splachovaní toalety a podobne.

Mobil vo vrecku na košeli

A čo si z toho celého odniesť? Pri budúcom výbere košele sa zamyslite, s čím ju budete nosiť. Jednoduché pravidlo je, že keď ju budete nosiť s oblekom alebo samostatným sakom, lepšie je zvoliť košeľu bez vrecka

Vrecko sa príliš nehodí ani na košele v strihu Body fit a Slim fit, ktoré sú užšieho a vypasovanejšieho strihu, pretože by vám príliš odstávalo pri jeho naplnení. Jednoznačne elegantnejší dojem vytvoríte s dobre sediacou košeľou bez vrecka.

 

Muž v slim fit modrej košeli v Bratislave